Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten krijgen pgb-voorschotten teruggestort

Gemeenten krijgen de voorschotten terug die zij aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben overgemaakt voor de uitbetaling van pgb’s. Dat is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) overeengekomen met het Rijk. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wilde in eerste instantie de voorschotten afromen, nadat bleek dat gemeenten minder geld aan het pgb hebben uitgegeven dan verwacht.
st-rijn.jpeg

Toen de betaling van pgb’s door de SVB vorig in 2015 vastliep, hebben gemeenten voorschotten betaald aan de SVB zodat de bank toch snel zorgverleners kon betalen. Deze week is afgesproken dat de voorschotten die niet zijn uitgegeven, teruggestort worden in de gemeentekas. Het zou om een bedrag gaan van ten minste 120 miljoen euro . De VNG schrijft dat staatssecretaris Martin van Rijn dit bedrag in eerste instantie wilde afromen voor de staatskas, omdat er sprake is van ‘onderbesteding’ op pgb’s door gemeenten.

Lager dan verwacht
De VNG schrijft: ‘De redenen dat de bestedingen op pgb lager zijn dan verwacht is dat een deel van de pgb-houders overgestapt is naar zorg in natura. Minder uitgaven aan pgb betekent niet automatisch minder kosten voor gemeenten. Het kan daarom niet aan de orde zijn dat dit geld de gemeenten ontnomen zou worden om het terug te laten vloeien naar het Rijk’.

Voorschotten
Voor de voorschotten uit 2015 is afgesproken dat er geen verrekeningen meer zullen plaatsvinden. Er is nog geen afspraak gemaakt over 2016.

Dossier Persoonsgebonden Budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.