Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote claim om pgb-debacle in de maak

Particuliere zorgverleners die door de betalingsproblemen met pgb's te laat hun geld hebben gekregen, gaan gezamenlijk een schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank. Bij de Stichting Pgb Schadeclaim kunnen zich vanaf vandaag gedupeerden melden.
Grote claim om pgb-debacle in de maak

De Leeuwardense advocaat Eric van der Goot zegt op NOS.nl namens de zorgverleners te gaan procederen. Hij wil de schaderegeling van staatssecretaris Van Rijn niet afwachten. Volgens Van der Goot gaat het om enkele duizenden mensen. ‘Het gaat niet alleen om mensen die nog niet betaald hebben gekregen, maar ook om de mensen die de afgelopen maanden te laat betaald zijn.’

Late uitbetaling

Van der Goot won vorige week nog een zaak tegen de Sociale Verzekeringsbank waarbij het ging om een te late uitbetaling van een persoonsgebonden budget. Hij stond een vrouw bij die vanwege de vertraging extra geld eiste. De rechter oordeelde dat in die zaak dezelfde regels golden als bij een arbeidsrechtelijke relatie tussen werkgever en werknemer en gaf de vrouw een verhoging van 25 procent.

Goedkope proceskosten

Van der Goot sloot zich bij de Stichting Pgb Schadeclaim aan om twee drempels weg te halen bij zorgverleners om te gaan procederen. ‘Ik wil ze helpen bij de strijd tegen een instituut als de SVB. Veel vinden de proceskosten ook te hoog. Dat kan nu goedkoper.’ Werkgevers die loon te laat uitbetalen, moeten na enkele dagen al een wettelijke verhoging betalen. Die kan oplopen tot 50 procent van het salaris. Van der Goot noemt het vonnis van vorige week een modeluitspraak en wil dat ook in andere gevallen een schadebedrag wordt toegekend.

Kort geding

Volgens Van der Goot hebben zich al tientallen zorgverleners bij de stichting gemeld. De advocaat hoopt voor hen een regeling te treffen bij de Sociale Verzekeringsbank. Als dat niet lukt, spant hij een kort geding aan. Hij denkt dat hij met een grote groep zorgverleners sterk staat bij de rechter.

Deskundigen zeiden vorige week al dat de uitspraak van de rechter grote gevolgen kon hebben. Belangengroepen zeggen dat ze nog steeds dagelijks meldingen krijgen van pgb’s die te laat of helemaal niet zijn uitgekeerd. (NOS)

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.