Met de transitie van verpleging en verzorging wordt de huidige productgerichte benadering omgezet naar een cliëntgerichte benadering. Verpleegkundigen moeten daarvoor indicaties stellen. Zij bepalen wat de cliënt nodig heeft en wie deze zorg het beste kan uitvoeren. Dit systeem veronderstelt wel dat de betrokken beroepsgroep helder kan beschrijven en onderbouwen hoe het indicatieproces verloopt.
V&VN ontwikkelt indicatie-instrument
VWS heeft beroepsgroep V&VN daarom de opdracht gegeven dit instrument te ontwikkelen. De organisatie krijgt maximaal 170.000 euro voor de ontwikkeling van dit instrument dat op 1 juni 2014 gereed moet zijn. Partijen realiseren zich dat deze planning noodzakelijk maar ambitieus is. Uiterlijk eind april bespreken partijen de vorderingen en worden, indien nodig, prioriteiten gesteld.
Richtlijn wijkverpleegkundige zorg
Door de beroepsgroep V&VN zullen met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars ook richtlijnen voor het verpleegkundig en verzorgend handelen ontwikkeld worden, waarbij ook kritisch wordt gekeken naar bestaande richtlijnen. De nieuwe richtlijnen moeten ondersteunend zijn aan de nieuwe manier van werken, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit van leven en welzijn. Er zal aandacht zijn voor specifieke groepen zoals intensieve kindzorg en palliatief terminale zorg.
Voor de ontwikkeling van richtlijnen wordt structureel maximaal een miljoen euro ter beschikking gesteld.
Kwaliteit inzichtelijk
Om de kwaliteit van zorg goed te meten, is het belangrijk dat deze informatie inzichtelijk wordt. Patiëntenorganisaties ontwikkelen in samenspraak met de partijen van het akkoord instrumenten voor kwaliteitsmeting en keuze-informatie. De partijen leveren uiterlijk 1 juni een plan van aanpak inclusief begroting.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier
Misschien een idee om te kijken hoe het CIZ al jaren indiceert? Ook het CIZ kijkt clientgericht, analyseert breder dan alleen de hulpvraag, is alert op vraag achter de vraag, nam de cirkel van leefeenheid, mantelzorg, vrijwilligers, omgevingsfactoren, professionals mee in de weging en het besluit, enz. Na mijn functie als wijkverpleegkundige ben ik jaren indicatieadviseur geweest. Gaan we nu net doen of er iets nieuws uitgevonden moet worden?
Daar gaan we weer. Haastige spoed is zelden of nooit goed!