Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Haast bij ontwikkeling indicatie-instrument wijkverpleging

Mark van Dorresteijn
VWS heeft V&VN opdracht gegeven om het indicatie-instrument voor de wijkverpleging voor 1 juni 2014 te ontwikkelen. De partijen noemen het plan ambitieus maar noodzakelijk. De afspraak staat in het onderhandelaarsresultaat transitie verpleging en verzorging 2014-2017. Betrokken partijen zij: VWS, ActiZ, BTN, NPCF, V&VN en ZN.
Haast bij ontwikkeling indicatie-instrument wijkverpleging

Met de transitie van verpleging en verzorging wordt de huidige productgerichte benadering omgezet naar een cliëntgerichte benadering. Verpleegkundigen moeten daarvoor indicaties stellen. Zij bepalen wat de cliënt nodig heeft en wie deze zorg het beste kan uitvoeren. Dit systeem veronderstelt wel dat de betrokken beroepsgroep helder kan beschrijven en onderbouwen hoe het indicatieproces verloopt.

V&VN ontwikkelt indicatie-instrument

VWS heeft beroepsgroep V&VN daarom de opdracht gegeven dit instrument te ontwikkelen. De organisatie krijgt maximaal 170.000 euro voor de ontwikkeling van dit instrument dat op 1 juni 2014 gereed moet zijn. Partijen realiseren zich dat deze planning noodzakelijk maar ambitieus is. Uiterlijk eind april bespreken partijen de vorderingen en worden, indien nodig, prioriteiten gesteld.

Richtlijn wijkverpleegkundige zorg

Door de beroepsgroep V&VN zullen met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars ook richtlijnen voor het verpleegkundig en verzorgend handelen ontwikkeld worden, waarbij ook kritisch wordt gekeken naar bestaande richtlijnen. De nieuwe richtlijnen moeten ondersteunend zijn aan de nieuwe manier van werken, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit van leven en welzijn. Er zal aandacht zijn voor specifieke groepen zoals intensieve kindzorg en palliatief terminale zorg.

Voor de ontwikkeling van richtlijnen wordt structureel maximaal een miljoen euro ter beschikking gesteld.

Kwaliteit inzichtelijk

Om de kwaliteit van zorg goed te meten, is het belangrijk dat deze informatie inzichtelijk wordt. Patiëntenorganisaties ontwikkelen in samenspraak met de partijen van het akkoord instrumenten voor kwaliteitsmeting en keuze-informatie. De partijen leveren uiterlijk 1 juni een plan van aanpak inclusief begroting.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Misschien een idee om te kijken hoe het CIZ al jaren indiceert? Ook het CIZ kijkt clientgericht, analyseert breder dan alleen de hulpvraag, is alert op vraag achter de vraag, nam de cirkel van leefeenheid, mantelzorg, vrijwilligers, omgevingsfactoren, professionals mee in de weging en het besluit, enz. Na mijn functie als wijkverpleegkundige ben ik jaren indicatieadviseur geweest. Gaan we nu net doen of er iets nieuws uitgevonden moet worden?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.