Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Het zwaard van Damocles

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De doorzettingsmacht van het Zorginstituut Nederland 'hangt als een zwaard van Damokles boven tafel'.
Het zwaard van Damocles
Foto: Wikipedia

Dit schrijft minister Schippers in een brief met antwoorden op Kamervragen over het evaluatierapport van het Zorginstituut.

Kwaliteitsinstituut

De Vaste Kamercommissie VWS vraagt in welke gevallen het Zorginstituut tot nu toe daadwerkelijk zijn doorzettingsmacht heeft ingezet. Een uitgebreide passage in de brief komt erop neer dat het Zorginstituut nog geen gebruik heeft gemaakt van zijn doorzettingsmacht. Op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland heeft het Kwaliteitsinstituut, onderdeel van het Zorginstituut, de regie genomen over het onderwerp spoedzorg. Dat mag volgens de minister ook worden gezien als het inzetten van doorzettingsmacht.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In de periode rondom de oprichting van ZIN heeft de leiding meerdere interviews gegeven. Elk van die interviews werd aangegrepen om aan te geven dat slechts in uitzonderlijke uitzonderingsgevallen mogelijk gebruik zou kunnen worden overwogen van de doorzettingsmacht. De leiding wilde vriendjes worden met de branche.
    Vanuit dat licht bezien was het te verwachten dat het instituut enkele van haar taken die mogelijk tot conflict zouden leiden, zou verzaken. Dat is sindsdien gebeurd. De evaluatie van BoerCroon bevat wel signalen van deze houding, maar kwam met een buitengewoon zacht oordeel. Deze zachte heelmeester heeft daarmee een stinkende wond achtergelaten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.