Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisarts rechtstreeks geïnformeerd vanuit ambulance

Mark van Dorresteijn
Drentse huisartsen ontvangen sinds 1 juni rechtstreeks vanuit de ambulance informatie wanneer een patiënt van hen via 112 een beroep heeft gedaan op spoedzorg.
Huisarts rechtstreeks geïnformeerd vanuit ambulance

UMCG Ambulancezorg heeft al haar Drentse ambulances voorzien van een digitaal systeem waarin niet alleen de hele behandeling van een patiënt wordt geregistreerd, maar dat ook rechtstreeks de belangrijkste informatie naar de huisarts van een patiënt verzendt. Door invoering van het systeem is de huisarts nog beter en veel sneller op de hoogte van alles wat zich op medisch gebied rond zijn of haar patiënten afspeelt.

Delen met huisarts

Vanuit de ambulance wordt de huisarts niet alleen geïnformeerd over het feit dat een patiënt een beroep heeft gedaan op ambulancezorg via 112, maar ook dat de ambulance ter plaatse is geweest en wat de ambulanceverpleegkundige heeft vastgesteld. Verder wordt in het bericht vermeld wat eventueel aan behandelingen is uitgevoerd of wat er voor soort medicatie is toegediend. In het bericht is ook ruimte om aan te geven welke afspraken er met de patiënt of diens omgeving zijn gemaakt met betrekking tot verdere zorgverlening wanneer een patiënt niet voor verder onderzoek naar een ziekenhuis hoeft. Informatie die tot op dit moment vrijwel nooit bij een huisarts terechtkomt, maar voor de huisarts wel belangrijk is om een juist beeld van de toestand van een patiënt te hebben.

Behandelaren

Nieuw is verder dat ambulancepersoneel de patiënt bij vertrek een kaartje geeft met daarop de namen van de verpleegkundige en de ambulancechauffeur die bij hem of haar zijn geweest en het telefoonnummer van het ambulanceteam, dat gebeld kan worden wanneer er naderhand eventueel vragen zijn over de behandeling.

Thuis en ziekenhuis

De huisarts krijgt niet alleen bericht wanneer bij een patiënt thuis een behandeling is uitgevoerd, de huisarts krijgt ook bericht vanuit de ambulance wanneer het ambulancepersoneel een patiënt na een 112-melding naar een ziekenhuis heeft vervoerd en heeft overgedragen aan het ziekenhuis. De huisarts is hierdoor in de praktijk binnen enkele minuten na de overdracht van een patiënt op de hoogte van het feit dat hij of zij is opgenomen en in welk ziekenhuis. Iets wat tot op heden soms dagen of langer duurde, omdat hierover geen directe communicatie tussen verschillende zorgverleners plaatsvond.

EDAZ

De directe informatievoorziening naar de huisartsen is mogelijk geworden door de invoering van een mobiel computersysteem EDAZ in alle Drentse ambulances. Het systeem heeft naast een contactmogelijkheid met huisartsenpraktijken ook rechtstreeks verbinding met de afdelingen Spoedeisende Hulp van de diverse ziekenhuizen in de regio. Zij kunnen ‘live’ vanuit de ambulance die in aantocht is, diverse belangrijke gegevens over de toestand van een patiënt zien en zo de juiste opvang voorbereiden.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: UMCG ambulancezorg)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.