Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen leggen wdh-pilot stil

Huisartsen in de regio Twente hebben hun medewerking aan de pilot voor het waarneemdossier huisartsen (whd) tijdelijk stilgelegd. Het whd vormt samen met het elektronisch medicatiedossier (emd) de basis voor het elektronisch patiëntendossier (epd).

Aanleiding voor de actie is het conflict tussen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en minister Klink waarbij de LHV alle medewerking bij innovatieve projecten heeft stopgezet. Onder de innovatieve projecten valt ook de aansluiting van het whd op het het landelijk schakelpunt (LSP), het centrale knooppunt voor de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders in Nederland.

Renie Heerbaart, projectmanager bij IZIT, de organisatie die de wdhpilot in Twente uitvoert, bevestigt op ICTzorg.com dat de huisartsen hun medewerking met de wdh-pilot hebben stopgezet. Om gegevens van patiënten te kunnen uitwisselen, moeten huisartsen zijn aangesloten op LSP. Heerbaart: “Er zijn al 24 huisartsen aangesloten en er staat een aantal huisartsen klaar om aangesloten te worden. Dat ligt nu even stil. Hiermee geven de huisartsen een signaal naar Den Haag.” Heerbaart vindt het te kort door de bocht om te zeggen dat met het de actie van de huisartsen uiteindelijk ook de invoering van het epd vertraging oploopt:”Het aansluiten van op het LSP is slechts een onderdeel van de whd-pilot. De whd-pilot is op haar beurt weer een onderdeel van de invoering van het epd. Daarnaast verrichten een groot aantal andere partijen, waaronder leveranciers, ook inspanningen.”

Epd-proof

De LHV laat in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor VWS nogmaals weten dat volgens de vereniging het ministerie te weinig geld beschikbaar stelt voor het epd-proof maken van de zestien miljoen huisartsendossiers. De LHV vraagt hiervoor 9 euro per dossier (144 miljoen), VWS stelt slechts 2 euro per dossier beschikbaar (32 miljoen). Het stilleggen van de pilot is opnieuw een tegenslag voor het ministerie. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Klink: ‘Epd mag niet lijden onder conflict’

Epd bij voorbaat achterhaald

LHV: ‘Epd pas in 2010 of later

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.