Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ bezorgd over infuuspompen in thuiszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is bezorgd over het gebruik van infuuspompen in de thuiszorg. Dat schrijft de inspectie in een vrijdag verschenen rapport.

Aanleiding voor het onderzoek van IGZ waren onder meer meldingen van incidenten met infuuspompen. Zo worden pompen in de thuissituatie ook gebruikt door de patiënten zelf of door mantelzorgers, waardoor risicovolle situaties kunnen ontstaan. Ook hebben professionele zorgverleners vaak niet voldoende vaardigheden ontwikkeld, waardoor technische en medische problemen minder snel worden ontdekt. Verder werkt een verpleegkundige vaak alleen, waardoor bij het instellen van de pomp geen dubbelcheck plaatsvindt.

Medische hulpmiddelen

De IGZ vindt het gebruik van medische hulpmiddelen bij patiënten thuis een goede ontwikkeling, maar dan moet het gebruik wel veilig zijn. Volgens de inspectie is het veiliger toepassen van de pompen niet moeilijk. Zo kan een dubbelcheck op bijvoorbeeld de inloopsnelheid van medicijnen gebeuren door middel van een telefoontje met een tweede verpleegkundige. Verder moeten het gebruik van infuuspompen worden meegenomen in de opleiding van medewerkers.

Normen opstellen

Ook pleit de IGZ ervoor dat beroepsorganisaties, zoals de Orde van Medisch specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap en de KNMG gezamenlijk normen opstellen voor infuusbehandelingen in de thuiszorg. De komende jaren is de inspectie van plan ook het gebruik van beademingsapparatuur en dialysemachines in de thuiszorg door te lichten. (ANP)

Lees ook:

Inspectie legt twee privéklinieken stil
Inspectie: Derde ggz-instellingen voorkomt separatie
Inspectie bezorgd over kleine IC-afdeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.