Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ gaat calamiteiten openbaar maken

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Alle calamiteiten die ziekenhuizen melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden openbaar gemaakt, zodat ziekenhuizen beter van elkaar kunnen leren. Dat heeft minister Edith Schippers van VWS verklaard in een Kamerdebat over het verzwijgen van medische missers.
Schippers_VWS.jpeg
Foto: VWS

Het aantal meldingen van calamiteiten neemt dit jaar fors toe. Het eerste half jaar zijn er 752 meldingen geweest en de IGZ schat in dat het er in 2016 circa 1500 zullen worden. Of ziekenhuizen daarmee alle calamiteiten melden is niet duidelijk. In 2014 heeft de IGZ 19 keer een waarschuwing gegeven voor het niet melden, in 2015 9 maal. In 2015 is er ook één keer een boete uitgedeeld.

IGZ database calamiteiten
Maar dat de bereidheid om te melden fors toeneemt, is onmiskenbaar. En dat weerspiegelt volgens Schippers de cultuurverandering in de ziekenhuizen. ‘Er is steeds meer een open cultuur en een wil om te leren van fouten. Zo wordt de zorg veiliger’, zei Schippers in het Kamerdebat over het verzwijgen van medische missers op 15 december. ‘Ziekenhuizen kunnen beter van elkaar leren. Ze kunnen bij de buren kijken of ze daar net zoiets hebben meegemaakt.’ Alle meldingen komen bij de IGZ in een database en worden openbaar gemaakt, zegde Schippers toe aan de Kamer.

Zwijgcontracten
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil dat de IGZ meer bevoegdheden krijgt om zwijgcontracten uit te bannen. Als ziekenhuizen betrokken patiënt verbieden om te praten met de media, dan kan de IGZ daar echter niet tegenop treden. Het blijkt niet zo makkelijk om de IGZ meer wettelijke bevoegdheden te geven, laat Schippers weten. ‘Er zijn privaatrechterlijke belemmeringen. Patiënten en ziekenhuizen zijn vrij om afspraken te maken. Ik zal mijn collega van Justitie vragen wat de mogelijkheden zijn.’

Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.