Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Igz schrapt 60 procent kwaliteitsinformatie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De hoeveelheid indicatorinformatie die ziekenhuizen naar de Inspectie moeten sturen, daalt met 60 procent.
grafiekomlaag300stockxchng.jpg
Foto: Stockxchng

Dat komt door verbeterde samenwerking, zo stelt de Inspectie in haar rapport Het Resultaat Telt, 2014. Het rapport verscheen op 25 januari 2106.  

Kwaliteitsindicatoren
De verbeteringen in samenwerking hebben geleid tot nauwkeuriger pijnregistratie en pijnbestrijding, tot betere coördinatie van de zorg voor kwetsbare ouderen en goede borstkankerzorg in 2014. Ook de hoeveelheid indicatorinformatie die noodzakelijk is om toezicht te houden voor de Inspectie is er volgens het rapport 60 procent door afgenomen. Voor borstkanker is de samenwerking zo succesvol dat hiervoor in 2017 geen indicatoren meer in deze set worden opgenomen. Het risico op slechte kwaliteit van de borstkankerchirurgie ten opzichte van andere risico’s is dusdanig afgenomen, dat de Inspectie zich beter op andere problemen kan focussen.

Kwetsbare ouderen
De nieuwe indicator voor kwetsbare ouderen laat een grote spreiding zien. Van de patienten voor colonchirurgie ouder dan 70 jaar werd gemiddeld 54,7 procent voor de operatie beoordeeld door een generalistisch medisch specialist met ervaring in de geriatrie.

Operatief proces
Het vaker toepassen van de time-out voor de start van een operatie en antibioticaprofylaxe zorgen voor een verbetering van het operatieve proces.

Nauwkeuriger geopereerd
Het aantal borstsparende operaties bij borstkanker stijgt tot boven de zestig procent. Bij ongeveer 5 procent van de patiënten bleef hierna kankerweefsel achter. Dat is een daling met 14,5 procent ten opzichte van 2013.  

Hartrevalidatie
Hartrevalidatie is nog niet goed georganiseerd. Individuele patienten zijn niet te volgen over de instellingen heen. De ketensamenwerking kan nog flink verbeteren.

Basisset ziekenhuizen
De kwaliteitsindicatoren ziekenhuizen worden in samenspraak met de Federatie Medisch specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland opgesteld. De basisset ziekenhuizen 2016 vindt u hieronder. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.