Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ sluit praktijk van BIG geregistreerd psycholoog

Redacteur KinderopvangTotaal
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een ggz psycholoog en psychotherapeut een bevel opgelegd na een langdurig verleden van psychische klachten. Al vanaf 2009 bezocht de Inspectie de ggz-professional en gaf aanwijzingen.
IGZ sluit praktijk van BIG geregistreerd psycholoog
Foto: ANP Lex van Lieshout

Met het bevel wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg voorkomen dat de psycholoog en psychotherapeut zijn werk hervat na afloop van de door de tuchtrechter opgelegde schorsing van drie maanden. De Inspectie heeft de betreffende psycholoog al vijf jaar in het vizier en heeft al meerdere waarschuwingen afgegeven, zonder resultaat. De psycholoog heeft zelf toegegeven te lijden onder een alcohol- en medicijnverslaving. Al in 2009 was duidelijk dat zijn eigen psychische gezondheid beroerd was.

Geschorst

Volgens de IGZ ‘kampt betrokkenen met gezondheidsproblemen die een adequate praktijkvoering verhinderen. Dit levert naar het oordeel van de inspectie ernstig gevaar op voor de patiëntveiligheid.’ De professional heeft éénmaal een waarschuwing van de tuchtrechter gekregen en is tot twee keer toe voor een periode van drie maanden geschorst. De inspectie heeft hem eerder een schriftelijke waarschuwing gegeven wegens titelmisbruik.

Behandelen

In de gesprekken die de inspectie voerde in januari 2009, mei 2010, oktober 2010, juli 2011 en september 2011 kwamen depressieve klachten, neurologische problemen met zware insulten, slaapproblemen en angsten naar voren. Ook zou betrokkene in verscheidene klinische behandelsettingen zijn opgenomen.

BIG-registratie

Betreffende psycholoog heeft, zo blijkt uit de brief van de IGZ, meerdere keren afspraken met de inspectie gemaakt over – tijdelijke – stopzetten van de praktijk. Maar de inspectie stelt vast dat betrokkene zich niet heeft gehouden aan de belofte de praktijk niet eerder te hervatten dan na overleg met de inspectie. ‘Hiermee geeft u er wederom geen blijk van zich aan afspraken te kunnen of willen houden.’ Het blijkt dat het BIG-register de psycholoog op eigen verzoek per 8 november 2012 weer heeft ingeschreven als gz–psycholoog en psychotherapeut. Daar zit kennelijk geen controle op.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En nu dan als afspraken en regels door deze persoon niet gelden en worden nagekomen. Een waarschuwing en dan weer in de fout zonder gevolgen.
    Kenmerken, hoofd onuitwisbaar kleuren of een gat er in net als in een ongeldig pesoonsbewijs,anders gaan ze toch door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.