Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie neemt in 2011 reiniging endoscopen op de korrel

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat in 2011 controleren of ziekenhuizen endoscopen wel goed reinigen en desinfecteren. Ze zal onaangekondigd langsgaan bij een steekproef van ziekenhuizen.
Inspectie neemt in 2011 reiniging endoscopen op de korrel

De inspectie wil “het kritische en risicovolle proces van reinigen en desinfecteren van endoscopen” op de agenda houden. Daarom gaat ze volgend jaar onaangekondigde bezoeken afleggen.

In onderzoek in 2008 en 2009 bij 22 ziekenhuizen bleek dat 20 daarvan niet voldeden aan de geldende protocollen en richtlijnen. Deze ziekenhuizen waren er in eerder onderzoek al ongunstig uitgesprongen. De inspectie heeft ze handhavende maatregelen opgelegd, waarna ze binnen de gestelde termijn hun leven hebben gebeterd. Dit onderzoek was niet representatief. De inspectie verwacht dat ieder ziekenhuis in Nederland zich spiegelt aan haar rapporten en gaat dit in 2011 dus controleren.

Endoscopen zijn instrumenten voor het onderzoek van lichaamsholtes. Bij het gebruik van onvoldoende gereinigde endoscopen kan een patiënt besmet raken met een bacterie of virus van een voorganger. Een ander risico is dat de arts foute diagnoses stelt doordat lichaamsmateriaal van een andere patiënt wordt verzameld. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Geen besmetting door vervuilde endoscoop

Een derde van endoscopie-patiënten niet besmet

Colonscopie uitvoeren op de nieuwe iPhone

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.