Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie plaatst OK’s Winterswijk onder toezicht

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de operatiekamers (OK) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk onder verscherpt toezicht gesteld. De veiligheid van patiënten was onvoldoende gegarandeerd doordat niet werd voldaan aan veiligheidsnormen en richtlijnen.
Inspectie plaatst OK’s Winterswijk onder toezicht

Inmiddels heeft de raad van bestuur al verbeteringen doorgevoerd om de veiligheid voor de patiëntenzorg te kunnen garanderen, zoals de ’time out’-procedure, dubbelcheck van medicatie en beleid rond het gebruik van propofol. Door deze maatregelen voldoet de patiëntenzorg nu aan de noodzakelijke veiligheidsvoorwaarden. Daarom heeft de IGZ het uitvoeren van operaties niet hoeven stop te zetten.

Tekortkomingen

Tijdens een onaangekondigd bezoek aan het operatiekamercomplex van het ziekenhuis constateerde de inspectie ernstige tekortkomingen. De inspectie observeerde tijdens het inspectiebezoek een aantal operaties en inspecteerde de operatiekamers, de voorbereidende ruimte (holding), de uitslaapkamer en controleerde patiëntendossiers en protocollen. Daarbij viel op dat veiligheidschecks ontbraken of niet volledig werden uitgevoerd en het anesthesiegeneesmiddel propofol werd niet volgens de veiligheidsvoorschriften gebruikt. Daarnaast voldeed de overdracht van patiënten van holding naar OK, van OK naar uitslaapkamer en van uitslaapkamer naar de verpleegafdeling niet aan de veiligheidseisen. Tot slot hield het personeel op de OK’s zich niet aan de richtlijnen om infecties bij patiënten te voorkomen. Zo ontbrak het op de OK aan discipline, bijvoorbeeld op het gebied van kledingvoorschriften. Ook was het aantal deurbewegingen tijdens operaties onnodig groot. Er ontbrak een cultuur om elkaar hierop aan te spreken.

Verscherpt toezicht

De inspectie heeft besloten het operatief proces van dit ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen. Reden daarvoor is dat de raad van bestuur, inclusief het medisch stafbestuur, haar verantwoordelijkheid voor dit risicovolle zorgproces tot voor kort onvoldoende had genomen. De raad van bestuur en het medisch stafbestuur van het ziekenhuis herkennen en erkennen de constateringen van de inspectie. Het bestuur heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld om voor 1 maart aan alle normen te voldoen. Deze afspraken ook met alle OK-artsen en medewerkers doorgesproken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

IGZ stelt ziekenhuisapotheek Zanob onder toezicht

Extra toezicht op nieuwe toetreders in zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.