Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie zet weer lokatie Driezorg onder toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt opnieuw een lokatie van de Zwolse ouderenzorgorganisatie voor een half jaar onder verscherpt toezicht.
Inspectie zet weer lokatie Driezorg onder toezicht
Foto: Driezorg

Dat maakt de igz vandaag bekend. Stichting Driezorg biedt ouderenzorg op elf locaties in de regio Zwolle.

Inspectie Gezondheidszorg

Van december 2013 tot juni 2014 stond locatie Berkumstede van Stichting Driezorg onder verscherpt toezicht. Naar aanleiding daarvan droeg de inspectie Stichting Driezorg op om verbeteringen in de hele organisatie door te voeren. Op 11 november 2014 bezocht de IGZ locatie Rivierenhof om die verbeteringen te beoordelen. Toen bleek dat er nog veel structurele tekortkomingen waren. Vooral op het gebied van dementie pasten de kennis en vaardigheden van medewerkers niet bij de zorgbehoefte van cliënten. Ook waren de cliëntendossiers niet op orde en was de medicatieveiligheid onvoldoende.

Geen verbetering

Ondanks het eerdere verscherpt toezicht, heeft de Raad van Bestuur van Stichting Driezorg de risico’s op het gebied van kwaliteit en veiligheid van zorg nog onvoldoende in beeld. Afspraken met de inspectie om verbeteringen in de hele organisatie door te voeren zijn niet waargemaakt. Het bestuur moet binnen een half jaar beoordelen of alle locaties van de stichting voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg en passende maatregelen nemen als dat nodig is.

Driezorg

Wim Rave, directeur-bestuurder van Driezorg is onaangenaam verrast over de bevindingen: ‘De uitkomsten van andere meetinstrumenten,  zoals de onafhankelijke cliënttevredenheidsonderzoeken en de externe audits door stichting Perspekt, lieten een ander beeld zien. Die resulteerden in bovengemiddelde cliënttevredenheidsscores en gouden en zilveren PREZO-keurmerken voor de locaties.’

Transitie zorg

Toch zegt Rave ook de constateringen van de igz ‘voor een belangrijk deel’ te erkennen: ‘Deze vormden eerder al mede aanleiding om te starten met een omvangrijk Driezorgbreed verandertraject. Een traject dat na een gedegen planvormingsfase, in januari 2015 op het punt stond om te worden uitgevoerd. Het is jammer dat we deze plannen niet op de voorgestelde wijze kunnen laten doorgaan.’ Driezorg zegt daarbij de verbetermaatregelen voor locatie Rivierenhof op al onze andere locaties extra te checken en te borgen. Daarnaast zullen zorgteams al als gevolg van de transitie in de zorg anders worden samengesteld, met bijbehorende verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dit moet leiden tot een plattere organisatiestructuur en meer en betere inzet van verpleegkundigen.

Ouderenzorg

In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Bekijk hier het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.