Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt sterftecijfer bekend

Redactie Zorgvisie
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn in 2007 107 patiënten overleden, waarmee het ziekenhuis in Den Bosch net boven het landelijke gemiddelde zit. Tegen het advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in publiceert het Jeroen Bosch dit omstreden mortaliteitscijfer.

Over sterftecijfers is al jaren een discussie gaande. De zogeheten Hospital Standardised Mortality Rate (HSMR) is vaak omgeven door twijfels over de betrouwbaarheid van het meetinstrument. Toch publiceert het Jeroen Bosch Ziekenhuis dit sterftecijfer. “Het is een extra prikkel om nog harder aan onze kwaliteit van zorg te werken”, meldt bestuursvoorzitter Willy Spaan op de website van het ziekenhuis.

HSMR

De HSMR is een meetinstrument voor sterftecijfers, gecorrigeerd voor een aantal variabelen zoals diagnose, urgentie, leeftijd, geslacht en verpleegduur. De kritiek op de meetmethode is vaak dat er appels met peren worden vergeleken. Uit onderzoek van Bureau Hofkes Reputatiemanagement en Zorgvisie in mei dit jaar bleek dat slechts 19 procent van de ziekenhuisbestuurders menen dat vergelijkend onderzoek een goede manier is om de kwaliteit van zorg te meten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Rutgers: sterftecijfers nog niet openbaar maken

Sterftecijfers nog niet openbaar in 2010

Spaarne Ziekenhuis publiceert sterftecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.