Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet akkoord met EPD

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel waarin de kaders voor de invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) zijn vastgesteld. Het wetsvoorstel regelt onder andere de verplichting voor zorgaanbieders om aan te sluiten op het EPD en de eisen waaraan de beveiliging moet voldoen.

Het EPD moet een bijdrage leveren aan de patiëntveiligheid in de zorg en zal naar verwachting in 2009 landelijk in gebruik worden genomen.

Beveiliging patiëntgegevens

In het wetsvoorstel zijn ook de rechten van patiënten, inclusief de mogelijkheid om bezwaar tegen het dossier te maken, opgenomen. Verschillende organisaties maken zich zorgen om de beveiliging van de patiëntgegevens.

Behandelrelatie controleren

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) adviseerde het ministerie van VWS onlangs om vooraf te controleren of een arts een behandelrelatie heeft met een patiënt voordat hij het dossier kan inzien. De huidige opzet van het EPD is echter dat achteraf gecontroleerd kan worden of een arts, die een dossier heeft geraadpleegd, een behandelrelatie heeft met de patiënt. VWS stelt dat dit leidt tot een onwerkbare situatie, omdat het EPD ook in acute gevallen uitkomst moet bieden. (ZorgVisie – Hanneke Bruggeman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.