Kabinet zet handrem op alfahulpconstructie

Een alfahulp inzetten voor huishoudelijke hulp kan volgens het kabinet vanaf 2015 alleen nog maar via het persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee verbiedt zij de alfahulpconstructie niet compleet, maar beperkt het wel in zeer sterke mate. Gemeenten zullen naar alle waarschijnlijkheid immers geen pgb’s uitkeren voor huishoudelijke hulpen in de nieuwe Wmo. Hierdoor dreigen 45.000 alfahulpen in het zwarte circuit te belanden.
Kabinet zet handrem op alfahulpconstructie
Foto: ANP Koen Suyk

De harde rem op alfahulpen voor de huishoudelijke hulp blijkt uit een reactie van het kabinet op het advies van de Commissie Kalsbeek. Die Commissie adviseerde de regering in maart de “Regeling dienstverlening aan huis” buiten werking te stellen voor werknemers die met publiek geld betaald worden. Daarmee zou de alfahulpconstructie effectief verboden worden.

Oneigenlijk

‘Het kabinet heeft besloten dit advies naast zich neer te legen en die regeling te laten bestaan’, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie ActiZ. ‘Het kabinet is het op zich eens met de Commissie dat een slechtere rechtspositie van huishoudelijk werkers niet wenselijk is. Tegelijk

1
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.