Kabinet zet handrem op alfahulpconstructie

Een alfahulp inzetten voor huishoudelijke hulp kan volgens het kabinet vanaf 2015 alleen nog maar via het persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee verbiedt zij de alfahulpconstructie niet compleet, maar beperkt het wel in zeer sterke mate. Gemeenten zullen naar alle waarschijnlijkheid immers geen pgb’s uitkeren voor huishoudelijke hulpen in de nieuwe Wmo. Hierdoor dreigen 45.000 alfahulpen in het zwarte circuit te belanden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Kabinet zet handrem op alfahulpconstructie
Foto: ANP Koen Suyk

De harde rem op alfahulpen voor de huishoudelijke hulp blijkt uit een reactie van het kabinet op het advies van de Commissie Kalsbeek. Die Commissie adviseerde de regering in maart de “Regeling dienstverlening aan huis” buiten werking te stellen voor werknemers die met publiek geld betaald worden. Daarmee zou de alfahulpconstructie effectief verboden worden.

Oneigenlijk

‘Het kabinet heeft besloten dit advies naast zich neer te legen en die regeling te laten bestaan’, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie ActiZ. ‘Het kabinet is het op zich eens met de Commissie dat een slechtere rechtspositie van huishoudelijk werkers niet wenselijk is. Tegelijk

1
44

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Regeer op dienstencheques waar ik niet mee wil werken omdat dit teveel rompslomp is en dat kan ik door mijn aandoeningen er niet bij hebben. Heb gekozen voor zorg in natura. Via het CAK betaalde ik eerst alles en voldeed aan mijn max.eigen bijdrage. Nu de gemeente het verzorgd is de Hulp aan huis uit de WMO gehaald en hebben ze daar algehele vergoedingen van gemaakt en de eigebijdragen is per 4 weken met 55 euŕo verhoogd en betaal ook aan het CAK hetzelfde gedrag nog.Ook voor de hulp is het soms erg moeilijk om cheques te krijgen van mensen denk aan dementerende ouderen. Graag weer werken zonder ďiensten cheques.Bedankt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.