Kans op complicaties verschilt factor vijf

Een herniapatiënt loopt na een operatie in het ene ziekenhuis 8 procent kans op een complicatie en in het andere 39 procent. De patiëntenfederatie NPCF heeft op haar website de verschillen in praktijkvariatie bij rughernia in kaart gebracht.
Kans op complicaties verschilt factor vijf

De NPCF wil de kwaliteit van de gezondheidszorg op een begrijpelijke manier voor patiënten openbaar maken. Rughernia is de eerste aandoening waarbij de verschillen tussen ziekenhuizen in aanpak en resultaten van behandeling zijn te raadplegen op zorgkaartNederland.nl. Het onderzoekscentrum IQ Healthcare van het Radboud UMC heeft de data geanalyseerd.

Grote praktijkvariatie

De verschillen tussen ziekenhuizen zijn groot. In de ene regio lopen herniapatiënten een vijf keer zo grote kans op een operatie dan elders. Ook de uitkomsten van de operaties verschillen enorm. Een herniapatiënt loopt na een operatie in het ene ziekenhuis 8 procent kans op een complicatie en

1
46

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.