Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ketenzorg wordt aangesloten op LSP

Mark van Dorresteijn
De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft een plan opgesteld voor ketenzorg. Het pakket medische gegevens dat via het landelijk schakelpunt wordt aangeboden, zal hiermee flink worden uitgebreid, dat meldt Medisch Contact.
Ketenzorg wordt aangesloten op LSP
Foto: Arno Massee

Het doel is om binnen twee jaar 60 procent van de ketenorganisaties te laten werken met de nieuwe standaard. Daarmee kunnen de organisaties meer informatie uitwisselen, bijvoorbeeld informatie over diabetes, cardiometabole aandoeningen en astma en COPD. Vooralsnog worden alleen medicatie- en huisartswaarneemgegevens uitgewisseld via het LSP.

Concrete plan

Nieuw is het plan niet. In november zijn de handtekeningen gezet, zo meldt Medisch Contact. VZVZ heeft gekozen om pas te communiceren over de plannen als de concretisering verder is uitgewerkt. Een onderdeel van het plan is dat verzekeraars bij een goede implementatie een vergoeding zullen uitkeren. Zorgverzekeraars Nederland zal bij haar leden erop aandringen dat de elektronische informatie-uitwisseling in de ketenzorg in de contracten wordt opgenomen vanaf 2016.

1 REACTIE

  1. Dat het plan niet nieuw is en al in november 2013 ondertekend is heeft alles te maken met het onder de pet houden van dit convenant door VZVZ en de convenant-partijen. Als het aan VZVZ had gelegen had dit ketenzorg-convenant helemaal nog niet bekend geworden. Op slechts een paar websites van betrokken organisaties is een summier bericht te vinden geweest. De convenantstekst was nergens te vinden tot die op http://www.huisartsvandaag.nl en http://www.qure.nl gepubliceerd werd. Zeer opvallend is dat de Landelijke Huisartsen Vereniging geen ondertekenaar van het convenant is. Het convenant zou moeten gaan inhouden dat er veel meer data van patiënten opvraagbaar zijn(pull-verkeer). Ook wordt het aantal beroepsgroepen dat aangesloten wordt op het LSP drastisch uitgebreid: diëtisten, podotherapeuten, fysiotherapeuten, pedicures etc. Het is maar helemaal de vraag of de burgers die ooit hun opt-in-toestemming gaven zich realiseren dat de reikwijdte van de te ontsluiten data en de uitbreiding van het aantal uzi-pashouders zo uitgebreid worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.