Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink overweegt uitstel epd

Het elektronisch patiëntendossier (epd) gaat de invoeringsdatum van 1 september 2009 waarschijnlijk niet halen. Minister Klink van Volksgezondheid overweegt de invoer van het epd uit te stellen. Dat heeft een woordvoerder van Klink gisteren gezegd.

Uitstel van het epd zou een logisch gevolg zijn van aanpassingen aan het systeem, waarop een Kamermeerderheid eerder deze week heeft aangedrongen. Het probleem is vooral dat ICT-leveranciers nog niet allemaal voldoen aan de voorwaarden en er veel vragen zijn over de veiligheid van het systeem. Zo wordt betwijfeld of de privacy van patiënten is gewaarborgd.

Kamermeerderheid wil epd testen

Een meerderheid van de Kamer is voorstander van het epd, maar partijen komen met verschillende voorstellen om problemen aan te pakken. Zo wil de SP uitstel om eerst nog eens te toetsen hoe het staat met de technologie, de waarborgen voor de privacy van de patiënt en het draagvlak. GroenLinks wil hackers op het systeem loslaten om te kijken of het echt veilig is. D66 ziet het liefst dat er dit jaar eerst nog een nieuwe proef komt. CDA en PvdA hebben een wijzigingsvoorstel ingediend om patiënten het recht te geven zelf hun eigen dossier te downloaden bij elke arts. Ook moeten ze gegevens kunnen ophalen over wie er inzage in hun dossier heeft gehad. Klink bespreekt de systeemaanpassingen vandaag tijdens een vervolgdebat met de Tweede Kamer. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Klink wil huisartsen meer geld geven

‘Landelijk epd in 2009 niet haalbaar’

LHV: ‘Epd pas in 2010 of later’

1 REACTIE

  1. Jammer , dat de discussie nu pas start over het EPD.Jaren geleden hadden we de plannen al.Niks nieuws. Het eerste is , dat je het systeem test met o.a.Hackers. Daarna een Pilot met Clienten ; Ziekenhuizen; Apotheken; Huisartsen & Med.Specialisten met o.a. Recepten; Huisartsenbrief; Verwijzingen; Rapportages; etc..
    Daarna een inhoudelijke evaluatie en daarna invoer met een proeftijd van 1 jaar met daarna weer een evaluatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.