Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: ‘Sterftecijfers ziekenhuizen 2010 openbaar’

Minister Ab Klink van Volksgezondheid juicht het toe als ziekenhuizen volgend jaar hun sterftecijfers openbaar maken. Een groep deskundigen uit de gezondheidszorg die zich daar nu over buigt, gaat ervan uit dat het in 2010 zo ver kan zijn. "Wij steunen deze ambitie van harte'', schrijft Klink maandag aan de Tweede Kamer.

De minister zei al eerder te verwachten dat de cijfers openbaar worden. Maar tot nu toe wees hij er vooral op dat de bestaande gegevens nog niet geschikt zijn om ziekenhuizen te kunnen vergelijken als het gaat om het overlijden van hun patiënten. Daarom houden de meeste ziekenhuizen de cijfers nu nog voor zichzelf om te kijken hoe goed ze het doen. Zeven ziekenhuizen maken de scores al wel bekend.

Ziekenhuizen zijn druk bezig de veiligheid van patiënten op te krikken. Jaarlijks sterven er ruim 1700 onnodig als ze in een ziekenhuis liggen. Ook is het de bedoeling dat de patiënten kunnen zien waar ze het best terechtkunnen voor een bepaalde ingreep. Ook in de sterftecijfers zouden ze inzage kunnen krijgen. Een expertgroep uit het veld, waar ook de ziekenhuizen bij zijn betrokken, is nog bezig de haken en ogen van publicatie van deze cijfers op een rijtje te zetten. Daar zijn de deskundigen eind dit jaar klaar mee. Hun ambitie is dat alle ziekenhuizen in 2010 openheid geven over de sterfte.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg drong er vorige maand nog op aan de sterftecijfers en de manier waarop die tot stand komen per 2010 te kunnen inzien. NVZ Vereniging van Ziekenhuizen wil de conclusies van de experts afwachten. Daarna zou de vereniging haar leden mogelijk kunnen adviseren de sterftecijfers te publiceren. (ANP)

Lees ook:

Ziekenhuisbestuurders relativeren sterftecijfers

Klink wacht met openbaarheid sterftecijfers

Maak die sterftecijfers openbaar!

Zaans ziekenhuis maakt sterftecijfers openbaar

Inspectie eist inzage sterftecijfers ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.