Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wacht met openbaarheid sterftecijfers

Minister Klink van Volksgezondheid meldt eind februari een afspraak te maken over toepasbaarheid van de HSMR, de sterftecijfers in ziekenhuizen.

Klink reageerde op de vragen van Kamerleden Schippers (VVD) en Kaya (D66) over het bericht dat ziekenhuizen hun sterftecijfers geheim houden. Deze cijfers, zoals verkregen door de zogeheten Hospital Standardised Mortality Ratio-sytematiek, worden al openbaar gemaakt in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Australië, maar niet in Nederland. Waarom? “Ik vind het belangrijk dat deze cijfers betrouwbaar zijn voor de patiënt, zodat ze daadwerkelijk zicht bieden op kwaliteitsverschillen, voordat ik hierin verdere stappen zet”, aldus Klink in de Tweede kamer.

Transparantie

Kamerleden Schippers en Kaya wijzen de minister op de grote kwaliteitsverbetering bij slecht presterende buitenlandse ziekenhuizen na de openbaarheid van de gegevens. Verder blijkt het Martini Ziekenhuis in Groningen “totaal geen bezwaar” te hebben tegen het publiceren van de HSMR, meldt Schippers. De minister antwoord dat elk ziekenhuis vrij is om de cijfers naar buiten te brengen. “Vooral ziekenhuizen met een lage HSMR waarde doen dat op dit moment. Mijn beleid is er op gericht deze informatie steeds beter beschikbaar te krijgen.”

Geheimhouding

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de ziekenhuizen nadrukkelijk verzocht de sterftecijfers niet schriftelijk te verstrekken. Dit zou voor derden de mogelijkheid bieden om de informatie te openbaren, bijvoorbeeld door de Wet openbaarheid van bestuur. Klink beschouwt dit niet als een probleem: “Ik deel de opvatting van de IGZ dat de cijfers in deze fase slechts gebruikt mogen worden voor de interne kwaliteitsborging. Een expertgroep heeft zich gebogen over de toepasbaarheid van de mortaliteitscijfers. Eind februari zullen hierover op bestuurlijk niveau tussen deze partijen en de IGZ afspraken worden gemaakt.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

In het Martini Ziekenhuis overlijden de minste patiënten

Kamer eist invoering openbaar sterftecijfer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.