Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink wil nalatigheid in epd-brief rechtzetten

Minister Klink van Volksgezondheid erkent dat zijn brief over het elektronisch patiëntendossier (epd) onvolledig was. De brief had moeten melden dat bezwaar maken tegen de uitwisseling van medische gegevens met dit dossier niets hoeft te kosten.

Ouders die voor een kind onder de zestien jaar met een formulier bij de epd-brief bezwaar willen maken tegen deelname aan het epd, moeten een uittreksel uit het geboorteregister meesturen. Hier zijn kosten aan verbonden. Zowel de Tweede Kamer als consumentenorganisaties zijn hier niet over te spreken. Minima die niet willen dat medische gegevens van hun kinderen via het digitale dossiers worden uitgewisseld, kunnen de kosten via de gemeentelijke bijzondere bijstand vergoed krijgen. Klink laat nog uitzoeken hoe andere mensen de kosten terug kunnen krijgen.

NPCF

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) weerspreekt kritiek van huisartsen dat de privacy van de patiënten in het epd niet goed is geregeld. Volgens de belangenorganisatie van patiënten proberen de huisartsen onnodig paniek te zaaien onder hun clientèle. De NPCF zegt dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) alle huisartsen heeft opgeroepen hun patiënten via een brief in de wachtkamer te informeren over het nieuwe digitale patiëntendossier. De patiëntenkoepel stelt honderden ongeruste reacties binnen te krijgen van mensen die door de huisartsen op het verkeerde been zijn gezet. Volgens de NPCF is de privacy van de patiënten juist wel gewaarborgd.

Brief epd

Alle Nederlandse huishoudens kregen zaterdag een brief over het epd van het ministerie van VWS. Zorgverleners moeten hier eind volgend jaar op aangesloten zijn. De Tweede Kamer reageerde eerder al kritisch op verzending van de brief, omdat de wet die deze verplichting regelt nog niet is vastgesteld. (ANP)

Lees ook:

Subsidieregeling moet invoering epd bevorderen

LHV: ‘Epd pas in 2010 of later’

Klink: ‘Epd mag niet lijden onder conflict’

‘EPD bij voorbaat achterhaald’

1 REACTIE

  1. Privacy is dus echt niet geregeld,ontvang ik vandaag post , ik bel mijn huisarts hoe het komt dat ik aangeschreven word door een voor mij onbekend persoon,de assistente schrikt,ik ben kritisch, en verzoekt mij om mijn huisarts persoonlijk te bellen,dat zal ik ook zeker doen,zonder mijn toestemming wil en mag ik niet benaderd worden door externe partijen
    Conclusie
    Je gegevens zijn zelfs bij een huisarts niet meer veilig

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.