Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil vernietigen van medische dossiers uitstellen

Demissionair minster Klink van VWS vindt de huidige bewaartermijn van medische dossiers te kort. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.
Klink wil vernietigen van medische dossiers uitstellen

Klink zal voor 1 april met een brief komen over de bewaartermijn voor medische dossiers zoals die in de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) staat. Volgens deze nieuwe wet zouden patiëntendossiers van 15 jaar of ouder per 1 april aanstaande moeten worden vernietigd. Organisaties van beroepsbeoefenaren, wetenschappelijk onderzoekers en patiënten, zoals artsenorganisatie KNMG hebben daar ernstige bezwaren tegen. De KNMG roept op om vooralsnog geen dossiers te vernietigen en pleit voor een bewaartermijn van minstens dertig jaar.

Afschrift aanvragen

In de antwoorden schrijft Klink dat hij de zorgen van de artsen over het vernietigen van medische dossiers deelt. “Een zorgaanbieder doet er goed aan om patiënten op de hoogte te stellen alvorens over te gaan tot het vernietigen van hen betreffende gegevens. Dit om cliënten in staat te stellen aan te geven wat verder moet worden bewaard en om hen in staat te stellen om een afschrift te vragen. Daarnaast doet een zorgaanbieder er goed aan om vanuit zijn deskundigheid en de plicht van een goed hulpverlener met patiënten het belang van langer bewaren te bespreken, als zij de gegevens willen laten vernietigen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

‘Oude patiëntendossiers moeten bewaard’

Beveiliging medische dossiers ziekenhuizen onvoldoende

Verzekeraars mogen medische dossiers niet meer in

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.