Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG wil geen landelijk EPD

De artsenorganisatie KNMG zegt groot voorstander te zijn van elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Maar draagvlak onder artsen en patiënten hiervoor vinden ze essentieel. “Dat draagvlak is er momenteel nauwelijks voor het landelijk systeem van de overheid”, zo schrijft de KNMG.

De KNMG schrijft: “Draagvlak krijg je bij de bevolking als de systemen veilig zijn en bij artsen als de systemen veilig zijn èn als de voordelen in het dagelijks werk blijken. Dat laatste is het geval bij de zeer breed gebruikte regionale en lokale systemen, waarin momenteel de gegevens van zo’n acht miljoen patiënten elektronisch worden uitgewisseld. Dagelijks ervaren vele artsen de voordelen hiervan.”

EPD

“Dat geldt niet voor het landelijke systeem. Dit wordt van bovenaf opgelegd en het roept nog veel vragen op, onder andere over de privacy en de betrouwbaarheid van het landelijke systeem. Dat veel artsen hier ook twijfel over hebben, blijkt uit een onderzoek dat Medisch Contact deze week publiceert.”

Landelijke gegevensuitwisseling

“De KNMG heeft deze bezwaren bij de Tweede Kamer en eind april jl bij de Eerste Kamer aanhangig gemaakt. Om draagvlak te creëren, heeft de KNMG voorgesteld dat het ministerie van VWS samen met de veldpartijen de regie gaat voeren over de ontwikkeling en invoering van elektronische uitwisseling van patiëntengegevens. De KNMG wil de huidige regionale systemen upgraden, zodat ze aan alle vereisten van veiligheid voldoen en als basis kunnen dienen voor landelijke gegevensuitwisseling.”

KNMG

“De KNMG heeft VWS uitgenodigd om in een businesscase de twee opties (bottom-up ontwikkeling vanuit regionale systemen versus top-down ontwikkeling via het Landelijk Schakelpunt) te vergelijken. VWS reageert hier vooralsnog terughoudend op.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Consumentenbond: Patiënt machteloos bij misbruik epd

Meerderheid artsen maakt bezwaar tegen epd

Revalidatie voert eigen epd in

Beveiliging epd voldoet nog steeds niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.