Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KPMG koopt epd-expert Zanett

Mark van Dorresteijn
KPMG heeft het Amerikaanse Zanett overgenomen voor meer expertise op het gebied van epd-invoeringen in de Nederlandse zorg.
KPMG koopt epd-expert Zanett
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Zanett is volgens KPMG een vooraanstaande organisatie op het gebied van IT-oplossingen die bijdragen aan een betere zorg voor patiënten en oplossingen die een efficiënt gebruik van medische dossiers dichterbij brengen. ‘Vooral in de Verenigde Staten heeft Zanett een trackrecord als het gaat om het succesvol invoeren van dit soort systemen’, zegt Jan de Boer, partner bij KPMG IT Advisory. ‘Wereldwijd neemt het gebruik van epd-systemen in hoog tempo toe. En ook in Nederland zijn nagenoeg alle ziekenhuizen bezig met het selecteren, invoeren en doorontwikkelen van de volgende generatie epd-systemen. De ervaring leert echter dat dit in het algemeen met wisselend succes gebeurt.’ Met het realiseren van een nieuw epd is veel geld gemoeid en de invloed op de organisatie van de zorg kan groot zijn. Ziekenhuizen zoeken volgens De Boer om die reden steeds vaker naar partijen die naast het correct invoeren van het epd in staat zijn om hun initiatieven op dit terrein onafhankelijk te beoordelen en vast te stellen of de technische, zorginhoudelijke en financiële doelstellingen zijn bereikt.

Snelle invoering

De Boer: ‘Door fusies tussen en overnames van zorginstellingen alsmede de vaak verouderde IT-systemen groeit de behoefte om versneld over te gaan op de invoering van een nieuw systeem. Binnen de zorg worden op dit moment dan ook in hoog tempo allerlei projecten opgestart. De snelheid die de instellingen voor ogen hebben in combinatie met de beoogde verbetering van de zorgkwaliteit brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor het welslagen van de projecten. Invoering van het systeem is immers meer dan alleen een IT-project, het is een grootschalig verandertraject om de patiëntenzorg daadwerkelijk te verbeteren en de uiteindelijke kosten van de zorg omlaag te brengen. Bovendien is het van belang dat het systeem dusdanig wordt geïmplementeerd dat het voldoet aan alle lokale wet- en regelgeving. Dat is bepalend voor het toekomstige succes van elke zorgaanbieder.’

Epd / LSP

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.