Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leiding KNO-afdeling AMC treedt af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het afdelingshoofd en de chef de poli-clinique leggen hun functie neer na een kritisch onderzoeksrapport.
AMC.jpeg

Dat meldt het tv-programma Zembla.

KNO
Hoogleraar KNO Wytske Fokkens heeft haar functie van afdelingshoofd neergelegd. De aanleiding hiervoor zou het onveilige opleidingsklimaat zijn op de afdeling. In opdracht van de raad van bestuur van het AMC heeft organisatieadviesbureau Ernst & Young onderzoek verricht. Het bureau adviseert een nieuwe managementstructuur. Fokkens blijft hoogleraar en betrokken bij de patiëntenzorg. De functie van chef de policlinique vervalt. De desbetreffende arts-otoloog Van Spronsen blijft aan.

AMC
Het ziekenhuis heeft het vertrek bevestigd aan Zembla en zou verder niet inhoudelijk willen reageren. Op een eerder moment heeft een woordvoerder laten weten dat een flink aantal verbeteracties in gang is gezet om het opleidingsklimaat te optimaliseren.

Patiëntveiligheid
Uit visitatierapporten van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten, in het bezit van Zembla, zou het opleidingsklimaat al jaren niet meer veilig zijn. Vooral het management krijgt veel kritiek. Verschillende medisch specialisten zouden hierom zijn vertrokken. Het gedrag van de hoogleraar/afdelingshoofd zou al jaren voor veel spanningen zorgen. Toen zij tijdelijk werd vervangen, verbeterde de sfeer. 

JCI
Half februari heeft het AMC zijn heraccreditatie gekregen van de Joint Commission. Het JCI beoordeelde of het ziekenhuis of het AMC de kwaliteit en patiëntveiligheid heeft weten vast te houden en te verbeteren. In 2012 ontving het AMC als eerste ziekenhuis in Nederland de accreditatie voor het eerst. Bij elke heraccreditatie legt JCI de lat hoger. Begin februari hebben vijf inspecteurs van JCI een week lang het AMC uitgebreid onder de loep genomen. Het AMC is op ruim 1200 aspecten beoordeeld. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.