Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis gaat uitkomsten zorg online meten

Bert Bukman
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat door patiënten gerapporteerde uitkomsten van zorg meten door middel van online vragenlijsten. Deze metingen worden gebruikt om samen met de patiënt te besluiten welke vervolgstappen nodig zijn in de behandeling.
Maasstad Ziekenhuis
Getty Images / iStock

Het Maasstad Ziekenhuis gaat voor de online metingen QuestManager van VitalHealth Software inzetten. VitalHealth is sinds enige tijd onderdeel van Philips. Het systeem bevat een groot aantal gestandaardiseerde vragenlijsten, waaronder die van ICHOM, een internationaal consortium voor uitkomstmetingen in de zorg.

De vragenlijsten maken het mogelijk om de uitkomsten van zorg op een efficiënte manier te verzamelen en te analyseren. De uitkomsten worden vervolgens gebruikt in het proces van samen beslissen, waarin patiënt en behandelaar met elkaar de vervolgstappen bepalen.

Juiste lijsten

Het systeem suggereert op basis van de diagnose of het zorgprogramma welke vragenlijsten relevant zijn. Nadat de zorgverlener de juiste lijsten heeft gekozen, worden deze automatisch voor de patiënt klaargezet in het online patiëntenportaal.

De uitkomsten worden direct verwerkt, waardoor het resultaat van de meting op overzichtelijke wijze beschikbaar is in het dashboard van de zorgverlener. Met dit overzicht wordt duidelijk hoe de behandeling volgens de patiënt verloopt en kan gezamenlijk worden besloten welke vervolgstappen nodig zijn.

Een systeem

Net als bij veel andere ziekenhuizen is QuestManager bij het Maasstad Ziekenhuis gekoppeld aan het epd. Hierdoor heeft de behandelaar vanuit één systeem toegang tot alle informatie. Ook zijn in de afgelopen tijd integraties met e-health omgevingen en cliëntenportalen gerealiseerd, onder andere op basis van de nieuwe uitwisselingsstandaard Koppeltaal.

Het Maasstad Ziekenhuis is lid van de ziekenhuisgroep Santeon. Deze groep bestaat uit zeven topklinische ziekenhuizen. Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis, zegt hierover: ‘Onderdeel van onze strategie is dat we door middel van Value Based Health Care de kwaliteit van zorg voor onze patiënten willen verbeteren. Dit doen we door uitkomsten van zorg binnen de Santeon-ziekenhuizen te vergelijken. We kijken daarbij goed naar wat patiënten belangrijk vinden en gaan tegelijk na welke behandelingen het meest kosteneffectief zijn. Om dit te realiseren zoeken we naar innovatieve oplossingen die ons daarbij kunnen ondersteunen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.