Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasziekenhuis verbetert dossiervoering

Mark van Dorresteijn
Artsen, verloskundigen en verpleegkundigen op de afdeling obstetrie in Maasziekenhuis Pantein registreren sinds kort samen in een dossier.
Maasziekenhuis verbetert dossiervoering
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Voorheen was de informatie versnipperd en slechts beschikbaar op enkele computers. Inmiddels kan de zorg van het begin tot einde voor de zwangere vrouw en de foetus worden ondersteund in één systeem. Mignon Vloet, beleidsmedewerker en projectleider elektronisch patiëntendossier (epd) bij Pantein: ‘Eerder werkten we met een applicatie die slechts op enkele computers draaide en was de informatie versnipperd. Nu kunnen gynaecologen zelfs vanuit huis de CTG’s (hartfilmpjes) en de geboorte volgen.’

Structuur

De verloskundeprofessionals van Pantein leggen de gehele periode van verloskundige zorg gestructureerd vast in het nieuwe dossier. Om een compleet overzicht te verkrijgen wordt niet alleen de informatie van behandelaars vastgelegd, maar kan ook alle informatie uit de CTG-apparatuur direct worden opgeslagen in het dossier van de zwangere vrouw. Hierdoor ontstaat voor alle betrokken behandelaars een compleet beeld van zowel de aanstaande moeder als de foetus.

Integratie
Door de integratie van het obstetriedossier en de informatie uit de bewakingsapparatuur zijn alle gegevens direct inzichtelijk binnen het ziekenhuisinformatiesysteem/epd. Zonder een andere applicatie op te moeten starten, kunnen alle gegevens voor de LVR-2 (Landelijke Verloskunde Registratie) worden vastgelegd en direct worden aangeleverd.

Geen dubbele registraties meer

Vloet: ‘Veel moeite is gestoken in het afstellen van het obstetriedossier voor de verloskundigen, maar straks geeft het geïntegreerde obstetriedossier een compleet beeld van de verloskundige zorg rondom de patiënt. Hierdoor is het niet meer nodig om andere applicaties ernaast te draaien. In de oude situatie betrof het nog veelal dubbele registratie van LVR-gegevens, dus de geautomatiseerde aanlevering van de LVR-gegevens zien wij als groot voordeel.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.