Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische adviezen inzichtelijk voor patiënt

Mark van Dorresteijn
Schadeverzekeraar MediRisk geeft patiënten inzage in het medisch advies dat gebruikt wordt om te beoordelen of zij recht hebben op een schadevergoeding.
Medische adviezen inzichtelijk voor patiënt

Marjoleine van der Zwan, directeur van MediRisk: ‘Over het medisch advies en de interpretatie ervan hangt al jaren een zweem van ondoorzichtigheid die de snelheid van de afhandeling van de claim in de weg zit. De gangbare procedure bij een claim is dat de verzekeraar medisch advies inwint bij een medisch adviseur om te achterhalen of verwijtbaar is gehandeld. Voorheen werd dit advies niet gedeeld met de patiënt maar verwoord door de schadebehandelaar van MediRisk aan de patiënt of aan diens belangenbehartiger. Wij kregen dan ook regelmatig te maken met vragen als “Wordt wel alle informatie prijsgegeven?” en “Wie garandeert dat verzekeraars niet gaan shoppen voor het best passende advies?”.’

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Met instemming van onze leden – de ziekenhuizen – kiezen wij er voor om, als eerste medische aansprakelijkheidsverzekeraar, inzage te geven in het medisch advies. Van der Zwan legt uit dat nu sneller duidelijk is welke feiten in het medisch dossier bepalend zijn in de formulering van het standpunt en waar eventueel een verschil van inzicht bestaat tussen betrokkenen zoals verzekeraar, medisch adviseur en de belangenbehartiger. Daarvoor geldt overigens wel dat het mes aan twee kanten moet snijden. ‘We delen medische adviezen alleen op verzoek en op basis van wederkerigheid. Dus ook de belangenbehartiger van de patiënt moet het advies, dat hij heeft ingewonnen bij diens medisch adviseur, met ons willen delen. We verwachten dat betrokkenen nu veel sneller tot elkaar komen en daar plukt de patiënt de vruchten van. Bovendien wordt snellere claimafhandeling op deze wijze een gezamenlijke verantwoordelijkheid’, aldus Van der Zwan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.