Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Meetfouten veroorzaken verschillen in sterftecijfers’

Mark van Dorresteijn
De 'Hospital Standardised Mortality Ratio' (HSMR) is nog niet geschikt als instrument om kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen te meten. Dat concludeert Wim van den Bosch in zijn onderzoek, waarop hij op 2 november aan de VUmc promoveert.
‘Meetfouten veroorzaken verschillen in sterftecijfers’

Van den Bosch stelt dat niet de kwaliteit van zorg, maar meetfouten de HSMR-scores beïnvloeden. In zijn proefschrift laat hij zien dat variaties in ziekenhuisregistraties, verrichtingen voor hartaandoeningen, heropnames en aandoeningzwaarte aanmerkelijke verschillen in HSMR-scores veroorzaakten. “Deze factoren, waarvoor niet gecorrigeerd wordt, hangen samen met andere zaken dan kwaliteit”, stelt de promovendus. Van den Bosch pleit voor een aantal verbeteringen voordat het HSMR-instrument effectief kan worden ingezet voor de vergelijking van ziekenhuizen en het werken aan kwaliteit van zorg.

Sterftecijfers

In Nederland zijn vorig jaar de ongecorrigeerde ziekenhuissterftecijfers over registratiejaar 2009 gepubliceerd. Van den Bosch: “Er was hiervoor veel belangstelling vanuit de politiek, de inspectie, de media en de zorgconsument. Op grond van deze cijfers is de kwaliteit van ziekenhuizen onderling echter niet te vergelijken, omdat geen rekening wordt gehouden met verschillen in aandoening. Een ziekenhuis met uitsluitend kankerpatiënten zal hogere sterftecijfers vertonen dan een regulier ziekenhuis. Ook andere patiëntkenmerken, zoals leeftijd, kunnen tot verschillen leiden in het ziekenhuissterftecijfer. Eind 2011 zullen de HSMR-scores over het jaar 2010 van een groot aantal ziekenhuizen in Nederland openbaar worden gemaakt. Deze cijfers corrigeren wel, maar nog onvoldoende om als betrouwbaar meetinstrument voor kwaliteit van zorg te dienen.”

HSMR

De Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) zet de werkelijke sterfte in een ziekenhuis af tegen de sterfte die op basis van de patiëntkenmerken werd verwacht. De HSMR is ontwikkeld in Engeland en gebruikt administratieve gegevens die in ieder ziekenhuis beschikbaar zijn om sterftecijfers te standaardiseren voor een aantal patiëntfactoren. De HSMR is gebaseerd op vijftig diagnosegroepen die landelijk 80 procent van de ziekenhuissterfte veroorzaken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

VVD wil vergelijkbare sterftecijfers online

Ruwe sterftecijfers doen ziekenhuizen weinig

Grote variatie in sterftecijfers ziekenhuizen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.