Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meevaller van 1 miljard euro op zorg

Op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zijn meevallers die in totaal oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Bronnen rond het zorgoverleg tussen kabinet en oppositie bevestigen berichtgeving daarover bij de NOS.
Meevaller van 1 miljard euro op zorg
Foto: ANP Koen Suyk

De meevallers komen vooral door goedkoper medicijngebruik. Een deel van het geld wordt ingezet voor de verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg de komende jaren. Daarvoor is 360 miljoen euro beschikbaar in 2015, in de jaren erna loopt dat af tot 200 miljoen per jaar.

Goedkopere zorg

Op het ministerie van VWS zitten inmiddels de zorgwoordvoerders van de regeringspartijen VVD en PvdA en van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP weer met minister Edith Schippers om de onderhandelingstafel. Daar wordt gesproken over de ziekenhuiszorg en de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om goedkoper zorg in te kopen. De VVD en Schippers willen regelen dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om 80 procent te vergoeden van een behandeling die elders veel goedkoper en net zo goed had gekund. De liberalen vinden het niet te billijken dat de premiebetaler moet opdraaien voor bijvoorbeeld een afkickprogramma op de Antillen.

Macht van verzekeraars

Maar vooral de ChristenUnie ziet gevaren bij het vergroten van de macht van de zorgverzekeraars. Fractievoorzitter Arie Slob zei woensdag voor het overleg dat hij ,,geen verschraling wil van de keuze van de patiënt”. Die moet zijn eigen huisarts kunnen kiezen en daar geen problemen met de verzekeraar over krijgen. Slob wil dat ook kleinschalige ziekenhuizen of zorginstellingen mogelijk blijven.

Langdurige zorg

Slob wil verder geen vertraging in de behandeling van de wetsvoorstellen voor de hervormingen in de langdurige zorg. Die staan voor volgende week op de agenda in de Tweede Kamer. De langdurige zorg is nog onderwerp van de onderhandelingen van de vijf partijen met staatssecretaris Martin van Rijn. Zij zaten woensdagochtend al om de tafel en zullen hun gesprekken waarschijnlijk woensdagavond vervolgen. Mogelijk dat de fractievoorzitters van de vijf partijen nog nodig zijn om een akkoord definitief te bezegelen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.