Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Michael Porter: ‘DICA behoort tot koplopers’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De kwaliteitsregistraties van DICA behoren tot de koplopers in de wereld als het gaat om value based healthcare. Dat zegt Harvard professor Michael Porter, mede-oprichter van ICHOM.
Micheal Porter op het DICA-congres op 11 juni in de Beurs van Berlage.
Micheal Porter op het DICA-congres op 11 juni in de Beurs van Berlage. - Foto: www.PictureLife.nl Arend-Jan Meijer

Wil de gezondheidszorg fundamenteel veranderen, dan zou het creëren van meerwaarde voor patiënten het leidende principe moeten worden. Dat stelde Michael Porter, wereldberoemd auteur van ‘Redefining Healthcare’, in een korte videoboodschap op 11 juni op het DICA-congres in de Beurs van Berlage. Als het gaat om value based healthcare, dan is DICA volgens Porter een van de koplopers in de wereld. Uniek aan het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) is de brede steun vanuit de financiers van de zorg, de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders en patiënten.

DICA werkt samen met ICHOM

Cruciaal volgens Harvard-professor Porter, een van de drijvende krachten achter het International Consortium of Healthcare (ICHOM), is dat zorgaanbieders uitkomsten meten die relevant zijn volgens patiënten. ICHOM in Boston is daarin gespecialiseerd. De kwaliteitsregistraties van DICA, oorspronkelijk opgericht door chirurgen, richten zich van oudsher op medische uitkomsten. Maar DICA gaat ook werken met de ICHOM-indicatoren die meer in beeld brengen wat patiënten belangrijk vinden. Als het bijvoorbeeld gaat om prostaatkanker, dan zijn patiënten geïnteresseerd in hoe zij na de operatie weer hun normale leven kunnen oppakken. In hoeverre behouden zij hun lichamelijke functies? Of wordt hun functioneren beperkt door problemen met incontinentie?

Kritische noot VWS

Ook Bas van der Dungen, directeur-generaal curatieve zorg van VWS, was lovend over DICA. Hij stelt vast dat er veel is bereikt. Van der Dungen is tevreden dat alle ziekenhuizen mee doen. Voor 12 van de 30 aandoeningen waarvoor minister Schippers snel uitkomstindicatoren wil hebben, lopen er DICA-kwaliteitsregistraties. Maar Van der Dungen had ook een kritische noot voor de sector. Hij stelt vast dat er te veel verschillende partijen zijn die kwaliteitsregistraties doen. ‘Het lijkt op een archipel van eilandjes met informatie. Met bootjes die heen en weer gaan met informatie. Dat is niet erg efficiënt.’ Van der Dungen riep partijen op tot meer samenwerking. ‘Spring over uw eigen schaduw heen en laat niet het eigenbelang van uw organisatie, maar het patiëntenbelang prevaleren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.