Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Bruins maakt plan om registratielast te drukken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Bruins wil registratielast door kwaliteitsregistraties verminderen en zorgen dat er meer uitkomstdata komen die door patiënten gerapporteerd zijn. Bruins schrijft dat in antwoord op Kamervragen.
Regeldruk zorg medisch specialist, kwaliteitsindicatoren
iStock

De minister vindt dat het in eerste instantie aan de zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars gezamenlijk is om afspraken te maken over het schrappen van overbodige kwaliteitsindicatoren. Hij vindt wel dat de ervaren last in de spreekkamer moet afnemen en gaat daarom naar eigen zeggen ook zelf aan de slag. Voor de zomer stuurt hij zijn plan van aanpak naar de Tweede Kamer waarin hij tegelijk suggesties zal doen om meer PROMS (patient reported outcomes) te krijgen.

Diakonessenhuis

Begin maart kondigde het Diakonessenhuis in Utrecht aan dat het honderd vrijwillige kwaliteitsindicatoren zou gaan schrappen. Daar is veel publiciteit over ontstaan, met name zorgverzekeraars vinden het geen goed idee als ziekenhuizen op eigen houtje indicatoren gaan schrappen, ook al zijn deze vrijwillig. Het ziekenhuis zelf heeft naar eigen zeggen ook veel reacties gekregen. Een aantal andere ziekenhuizen heeft al om tips gevraagd.

Uitslag Poll: meerderheid voor schrappen

Zorgvisie hield een enquête over de vraag ‘Mogen ziekenhuizen zelfstandig kwaliteitsindicatoren schrappen?’. De meerderheid van de deelnemers vindt van wel. De poll die Zorgvisie hield, eindigde ver in het voordeel van degenen die vinden dat er teveel kwaliteitsindicatoren zijn.

Vrijwillig en/of verplicht

Van de 69 deelnemers vindt 81 procent dat ziekenhuizen zelfstandig kwaliteitsindicatoren mogen schrappen. Of dat voor alle indicatoren geldt of alleen voor vrijwillige-, daarover waren de meningen verdeeld: 41 procent antwoordde ‘Ja, zowel vrijwillige als verplichte kwaliteitsindicatoren’ en 40 procent  ‘Ja, alleen vrijwillige kwaliteitsindicatoren’. 15 Procent van de respondenten vond dat het een chaos zou worden als elk ziekenhuis iets anders besluit. Slechts 2 procent vindt alle indicatoren even belangrijk. Niet onderzocht is waar de respondenten werkzaam zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.