Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister wil zorgverzekeraars nauw betrekken bij de acute keten

Redacteur Zorgvisie
Zorgverzekeraars moeten beter geïnformeerd worden over knelpunten in de acute keten vanuit het oogpunt van de zorgplicht die zij hebben voor hun verzekerden. Dat staat in voorstellen die minister Bruins naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
acute zorg
Dat er geen ernstige ongelukken zijn gebeurd bij de faillissementen van de MC-ziekenhuizen is te danken aan het ziekenhuispersoneel.Foto: Sonja Werner.

In het concept van de Algemene Maatregel van Bestuur (amvb) voor de acute zorg worden verschillende voorstellen gedaan om de keten van acute zorg in de regio te versterken.

Bereikbaarheid en beschikbaarheid

Dat het belang van de continuïteit van de acute zorg erg belangrijk is, werd meer dan duidelijk na de faillissementen van de MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart. Om de keten van de acute zorg te versterken, doet minister Bruins een aantal voorstellen. ‘In het regionaal overleg acute zorgketen (ROAZ) worden afspraken gemaakt om te komen tot een sluitende keten van acute zorg in de regio. De 11 traumacentra in Nederland moeten dergelijk overleg organiseren’, aldus Bruins. ‘Zij moeten daarbij niet alleen de aanbieders van de acute zorg in de regio betrekken, maar ook aanbieders van vervolgzorg, met het oog op de uitstroom uit de acute zorg. Tevens moeten de traumacentra zorgverzekeraars voor het overleg uitnodigen. Zij kunnen bijdragen aan het oplossen
van mogelijke knelpunten in de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de acute zorg in de regio.’

Meldplicht

Zorgaanbieders die van plan zijn een afdeling acute zorg zoals de spoedeisende hulp, de acute verloskunde of de huisartsenpost (tijdelijk) te sluiten moeten dat melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en bij de Nederlandse Zorgautoriteit. In dat geval moet er een continuïteitsplan worden opgesteld dat beschrijft hoe de zorg in aanloop naar en na de sluiting goed en tijdig wordt geleverd. Ook moeten gemeenten en inwoners van de regio geïnformeerd worden over het voorgenomen besluit. Er moet overlegd worden met andere betrokken zorgaanbieders en zorgverzekeraars met het oog op de continuïteit van de acute zorg. ‘Via de IGJ heb ik zicht op niet opgeloste knelpunten in de beschikbaarheid en de bereikbaarheid van de acute zorg en voorgenomen sluitingen van bijvoorbeeld afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde’, aldus Bruins.

Overige elementen

Andere elementen uit de amvb die kunnen worden uitgewerkt in een ministeriële regeling, zijn de partijen die moeten deelnemen, het voorzitterschap en het verslag, vindt Bruins. ‘Ook zal de norm voor de bereikbaarheid van een spoedeisende hulp en afdeling acute verloskunde in een ministeriële regeling op grond van deze amvb worden opgenomen . Tevens kunnen in een ministeriële regeling nadere regels worden gesteld aan de wijze van informeren van inwoners in geval van een voorgenomen (tijdelijke) sluiting of aan het continuïteitsplan.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.