Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse zorg in internationale top

Redacteur Zorgvisie
Het Nederlandse zorgstelsel doet het goed in vergelijking met dat van andere westerse landen. Maar op het gebied van leefstijladvies en shared decision making blijft Nederland achter. Dat blijkt uit onderzoek van de denktank The Commonwealth Fund (CWF) naar de zorg in elf landen.
Thumbsup-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

CWF vergeleek in de ‘International Health Survey’ Nederland, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten met elkaar. Daarbij komt Nederland als beste uit de bus, meldt het ministerie van VWS vandaag.

Nederland in de top
De Nederlandse zorg scoort bijvoorbeeld hoog op snelle toegankelijkheid van de zorg, de korte wachttijden voor lage inkomens en toegang tot zorg buiten kantooruren. Daarnaast hebben veel Nederlands een eigen dokter en houden artsen de patiëntendossiers het best bij in vergelijking met andere landen. Bovendien wordt er Nederland relatief weinig gebruik gemaakt van de spoedeisende hulp, omdat er genoeg alternatieven zijn en zijn er weinig wachttijden voor specialistische zorg, zo blijkt uit het rapport van het CWF. Ook hebben maar weinig Nederlanders aangegeven dat ze onnodig een behandeling of onderzoek hebben gekregen.
Op het gebied van leefstijladvies, shared decision making tussen arts en patiënt en de organisatie van nazorg doet Nederland het gemiddeld, maar nog altijd niet slecht, stelt het CWF.  

Schippers over Nederlandse zorg  
Minister Schippers ontving het rapport in Washington en is tevreden met de resultaten. ‘De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen mijn gevoel van trots als ik op werkbezoek ben in ziekenhuizen en gezondheidscentra, en daar met artsen, verpleegkundigen en patiënten spreek. Zij zijn het die het doen. Tegelijkertijd zie ik ook dat we niet achterover kunnen leunen. We kunnen nog veel verbeteren. Laten we dat doen en niet onze tijd verdoen met een stelseldiscussie. In het buitenland – en dan hebben we het dus niet over ontwikkelingslanden – kijken ze met jaloerse blikken hoe wij onze zorg hebben georganiseerd.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.