Nederlandse zorg is nummer 40 van de wereld

We zijn helemaal niet de beste van de wereld. De Nederlandse zorg is op zijn best een goede middenmoter. Op onderdelen springen we er gunstig uit, maar doordat Nederlanders relatief veel roken blijft de levensverwachting achter bij vergelijkbare landen.
Kinderdijk © Rijkswaterstaat
Kinderdijk © Rijkswaterstaat

‘De Nederlandse zorg behoort tot de beste van de wereld.’ Op bijna elk congres is er wel een spreker die deze boude stelling poneert. Steevast wordt verwezen naar de Euro Health Consumer Index (EHCI), die Nederland jaarlijks tot Europees kampioen uitroept. EHCI-onderzoeker Anne Björnberg bevestigde dit beeld nog eens in een presentatie aan de Vaste Kamercommissie van VWS op 24 november. Op Twitter ging VVD-Tweede-Kamerlid Rutten helemaal los: ‘Björnberg geeft aan dat Nederlanders onvoldoende inzien hoe goed het zorgstelsel in vergelijking met andere landen is. Hij noemt ons grumpy.’ Zijn we inderdaad ten onrechte knorrig of doen we er

8
484

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.