Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse zorg scoort 9,3 op Euro Health Consumer Index

Het Nederlandse zorgsysteem functioneert het beste in Europa. Dat blijkt uit een jaarlijkse Europese ranglijst European Health Consumer Index (EHCI). Zorgvisie schreef eerder dat de EHCI een 'flutonderzoek' is.
prijsfotolia400.jpg

Ons land scoort gemiddeld een 9,3 en is daarmee koploper, zo blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers roemen bij ons de rechten van patiënten, het goede resultaat van behandelingen, verstandig gebruik van medicijnen en de enorme service. Nog nooit scoorde een land zo hoog in de zogeheten Euro Health Consumer Index. Zwitserland zit met een 9 vlak achter ons, net als vorig jaar. Op gepaste afstand volgen Noorwegen, België, IJsland, Luxemburg, Duitsland en Finland. Onderaan de lijst bungelt Roemenië.    

Flutonderzoek
Wetenschapper Michael van den Berg van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haalde het EHCI-onderzoek vijf jaar geleden al onderuit in een artikel in Zorgvisie magazine. Het onderzoek zegt niets over de kwaliteit van de gerealiseerde zorg. Het is gebaseerd op circa veertig indicatoren, waarvoor is gebeld met patiëntenverenigingen in alle landen. ‘Dat is net alsof de opstellers van de Michelingids de restaurants opbellen en vragen of je er kunt reserveren, wat er op de menulijst staat, hoeveel plek er is, et cetera, zonder langs te gaan om te proeven.’ Ook Mark Britnell, voorzitter van de Global Health Practice van KPMG kraakte eerder de index.

Conclusie EHCI
De algemene conclusie van de EHCI is dit jaar dat de Europese gezondheidszorg nog steeds op de weg omhoog is. Lagere kindersterfte en betere overlevingskansen bij hart- en vaat ziekten plus kanker zijn duidelijke verbeteringen in alle landen. Nederland staat op index de 11e plaats als de onderzoekers kijken naar het geld dat in de zorg wordt gepompt en de resultaten die dat oplevert. Wat dat betreft presteert Macedonië het beste. België krijgt nog een pluim, omdat de toegang tot het zorgsysteem daar zeer goed is.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.