Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nefrologen en huisartsen starten met e-consult

Mark van Dorresteijn
Patiënten met chronische nierschade kunnen voortaan vaker door hun eigen huisarts behandeld worden, zo schrijven artsen van het UMC St Radboud in Annals of Family Medicine. Via telenefrologie schakelt een huisarts de kennis van een nefroloog in, zodat de patiënt hiervoor niet altijd naar het ziekenhuis hoeft.
Nefrologen en huisartsen starten met e-consult

Het systeem is in 2009 ontwikkeld door de nefrologen Jack Wetzels en Gerald Vervoort en de huisartsen Wim de Grauw en Nynke Scherpbier van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud. Via een beveiligde omgeving krijgt de nefroloog toegang tot relevante gegevens van de patiënt. Op basis van deze gegevens geeft de nefroloog vervolgens een behandeladvies aan de huisarts.

Innovatief

Onderzoek van de initiatiefnemers toont aan dat minder patiënten hoeven te worden doorverwezen. Maar ook dat de nefrologen op tijd patiënten signaleren die wel moeten worden doorverwezen. ‘Telenefrologie kan het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis verminderen en biedt meer gemak voor de patiënt, tegen geringere kosten’, zo oordelen de onderzoekers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.