Niet genoeg geld voor wijkverpleging’

Eén op de vier wijkverpleegkundigen zegt dat er onvoldoende budget is om de geïndiceerde zorg te leveren. Ruim driekwart van de wijkverpleegkundigen is tegen de opsplitsing in S1 en S2. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit een enquête van de beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN onder 749 wijkverpleegkundigen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Niet genoeg geld voor wijkverpleging’
Foto: ANP

V&VN wil met het onderzoek de impact van de overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) in kaart brengen. De overgang gaat gepaard met een bezuiniging van 400 miljoen euro. De aanname van het beleid is dat cliënten met minder zorg toe kunnen als er bij de indicatiestelling meer wordt ingezet op de zelfredzaamheid van cliënten. Wijkverpleegkundigen zijn sinds 1 januari druk doende om alle cliënten een nieuwe indicatie te geven.

Onvoldoende budget wijkverpleging

Eén op de vier wijkverpleegkundigen die de vragenlijst heeft ingevuld, zegt dat er onvoldoende budget is om de zorg die zij indiceren ook echt te

5
113

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Ik vraag me, net als wat andere lezers, ook wat af in hoeverre er sprake is van medicaliseren van welzijnswerk (geindiceerde zorg is vaak geindiceerd welzijn) en dus van het betrekken van taken in het probleem wat in feite door anderen gedaan kunnen worden. Zo bestaat er al lang gespecialiseerde gezinszorg/thuiszorg, waarbij ook altijd de vraag is geweest of dat iets met ‘zorg’ te maken heeft en niet eerder door welzijnspartijen of partijen die al jaren woonbegeleiding geven opgepakt moet worden. Kortom, misschien eerst door mensen met ECHTE kennis (waar zijn die echter als je ze nodig hebt?) goed laten beoordelen wat nu wat is. Iedereen lijkt bezig met het in eigen domein trekken van actviteiten vanuit een wat protectionistisch denken……..Of daar de klant beter van wordt?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.