Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe afspraken over herbeoordeling pgb

Mark van Dorresteijn
Gemeenten krijgen tijd voor de herbeoordeling van mensen die een pgb hebben. Als ze die niet op tijd kunnen doen, dan moeten ze het bestaande budget van pgb-houders in ieder geval tot 1 mei 2016 handhaven. Verder moet de betalingswijze via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) simpeler worden.
Nieuwe afspraken over herbeoordeling pgb

De gemeenten, SVB, zorgverzekeraars, de belangenorganisaties Per Saldo en BVKZ, de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid zijn dit overeengekomen tijdens overleg over nieuwe afspraken voor het pgb.

Nieuwe afspraken

De nieuwe afspraken gaan onder meer over de herbeoordelingen en het verbeterplan, zo meldde staatssecretaris Van Rijn vrijdagavond aan de Tweede Kamer. In beginsel moeten gemeenten de budgethouders voor 1 oktober laten weten of hun situatie per januari 2016 wijzigt. Die termijn kan nu overschreden worden, zonder dat het meteen gevolgen heeft voor het budget van degene die de zorg ontvangt. Voor de mensen met een pgb moet het hele proces ook eenvoudiger worden.

Zorgovereenkomst

Belangenorganisatie Per Saldo is tevreden met het bereikte resultaat. ‘Budgethouders hebben in ieder geval de tijd gekregen om een zorgovereenkomst te regelen.’ De verwachting is dat veel pgb-houders minder gaan krijgen en om half december iets nieuws te moeten regelen is wel erg laat, stelde een woordvoerder. ‘Budgethouders hebben de tijd nodig om een nieuwe zorgverlener te vinden, dat moet zorgvuldig gebeuren omdat de zorg vaak dicht op de patiënt zit.’

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb).
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.