Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe CT-scanner kan katheterisatie voorkomen’

Redacteur Zorgvisie
Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Deurne beleeft een primeur in Nederland. Sinds gisteren gebruikt het ziekenhuis een nieuwe CT-scanner, die minder straling gebruikt en katheterisatie kan voorkomen.
Ct-scan400.jpg
Fotolia.

De scanner, een CT Revolution GSI D van GE, levert voor zowel medisch specialisten als patiënten grote voordelen op, meldt het ziekenhuis. ‘De beelden van de nieuwe CT-scanner zijn erg scherp en gedetailleerd en het apparaat heeft opties die we voorheen niet hadden’, zegt radioloog Sander van der Wolk. Met behulp van een contrastvloeistof kunnen er nu bijvoorbeeld kransslagaders worden afgebeeld. ‘Voor een deel van de patiënten is katheterisatie door de cardioloog dan niet meer noodzakelijk.’ Verder werkt de scanner met ‘spectral imaging’, een manier om nieuwe onderzoeksgebieden te bekijken. ‘Spectral imaging wordt bijvoorbeeld ingezet voor het afbeelden van jicht of voor analyse van nierstenen.’

Kindvriendelijke CT-scanner
De CT-scanner is bovendien beter voor patiënten, zegt het ziekenhuis. De straling die het apparaat gebruikt is namelijk veel lager dan bij andere scanners. Van de Wolk: ‘Straling kan schadelijk zijn voor patiënten. Daarom streven we ernaar om de dosis straling bij radiologische onderzoeken voor patiënten zo laag mogelijk te houden. De nieuwe scanner heeft zelfs een speciale optie voor kinderen, waarbij de dosis minimaal is.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.