Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe norm voor signaleren mishandeling

Mark van Dorresteijn
Een nieuwe norm stelt ziekenhuizen in staat om kindermishandeling en huiselijk geweld sneller te ontdekken. Het protocol is ontwikkeld door het Medisch Centrum Haaglanden en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Haaglanden. De veldnorm is in ontvangst genomen door staatssecretaris Martin van Rijn.
Nieuwe norm voor signaleren mishandeling
Foto: ANP Roos Koole

De veldnorm maakt het voor iedereen in een ziekenhuis duidelijk wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn bij (een vermoeden van) kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Deze veldnorm wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg opgenomen in het reguliere toezicht.

Melding

Als een vader of moeder op de spoedeisende hulp (SEH) binnenkomt, stelt de arts of verpleegkundige op basis van het protocol vast of er sprake kan zijn van een zorgwekkende thuissituatie voor het kind. Dit is het geval als de vader of moeder a) slachtoffer is van huiselijk geweld, b) een suïcidepoging heeft gedaan of c) te veel drugs of alcohol heeft gebruikt. Als een ouder een van deze kenmerken heeft, meldt de SEH-medewerker het kind of de kinderen aan bij het AMK.

Effect protocol

Hester Diderich, aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld bij het MCH, is mede-initiatiefnemer en heeft onderzoek gedaan naar het effect van dit protocol. Ze legt uit dat het protocol gericht is op het herkennen van signalen bij ouders, niet bij kinderen. Uit haar onderzoek komt naar voren dat het protocol goed werkt: bij 91 procent van de kinderen die door de hulpverleners bij het AMK gemeld worden, blijkt de melding terecht. Driekwart van deze kinderen was eerder nog niet bekend bij het AMK. De betreffende ouders zijn vaak blij met de geboden hulp.

Veldnorm

Eind 2009 stimuleerde de inspectie de beroepsgroepen werkzaam op de SEH in ziekenhuizen tot het ontwikkelen van een eigen aangescherpte veldnorm. Dit als vervanging van de door de IGZ opgestelde norm in het onderzoek naar de signalering van kindermishandeling op de SEH. Deze veldnorm is nu gereed. De norm is opgesteld door vijf partijen: de Nederlandse Vereniging voor SEH-artsen, de Nederlandse Vereniging voor SEH-verpleegkundigen, de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (inclusief de sectie traumatologie en de sectie kinderchirurgie), de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Vereniging voor Vertrouwensartsen inzake Kindermishandeling. Zij zijn daar procedureel in ondersteund door VWS en de inspectie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.