Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe standaard voor uitwisseling patiëntgegevens tussen ziekenhuizen

Bert Bukman
Het uitwisselen van patiëntgegevens tussen ziekenhuizen wordt naar verwachting binnenkort eenvoudiger dankzij de nieuwe standaard HL7 CDA.
Eenheid van taal
Fotolia

De nieuwe standaard HL7 CDA is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende partijen: epd-leveranciers Epic en Chipsoft, expertisecentrum Nictiz en het programma Registratie aan de bron.

De technische standaard is bedoeld voor de uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg (BgZ) tussen ziekenhuizen. De BgZ bevat patiëntgegevens die vrijwel altijd relevant zijn bij overdracht van zorg, los van de aandoening, het specialisme of de organisatie.

Mijlpaal

Het gaat daarbij om bijvoorbeeld naw-gegevens, medicatie, labuitslagen en hulpmiddelen. Via de BgZ legt iedereen deze gegevens eenduidig vast op basis van zorginformatiebouwstenen (zibs), waardoor gegevensuitwisseling en hergebruik van gegevens mogelijk is.

De keuze voor een standaard is een belangrijke mijlpaal omdat het uitwisselen van patiëntgegevens nog altijd moeizaam verloopt. Vaak gebeurt dit nog handmatig: via de mail of de fax. Daarom is de keuze voor HL7 CDA volgens de initiatiefnemers een belangrijke stap om elektronische uitwisseling tussen ziekenhuizen mogelijk te maken.

Jeroen Bosch Ziekenhuis en Radboudumc

De standaard HL7 CDA is getest in het project ‘Regionale uitwisseling’ van Registratie aan de bron. Hierbij is gekeken hoe elektronische uitwisseling rond stamceltransplantatie kon plaatsvinden tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Chipsoft) en het Radboudumc (Epic). Op basis van deze test is nu besloten de standaard beschikbaar te stellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.