Nog geen beschermd wonen in helft van gemeenten

Van de 43 zogenoemde centrumgemeenten die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van beschermd wonen in de nieuwe Wmo, heeft ruim de helft de inkoop nog niet formeel afgerond. Deze gemeenten doen dat deze of komende weken. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage van het ministerie van VWS die maandag verscheen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Nog geen beschermd wonen in helft van gemeenten
Foto: ANP Martijn Beekman

De meest genoemde reden die de centrumgemeenten geven voor de vertraging is dat de analyse van de cijfers complex is. Het volledig zicht krijgen op de doelgroep is lang niet eenvoudig. Bovendien stelt een aantal centrumgemeenten dat het budget voor beschermd wonen niet toereikend lijkt. Dat is vreemd volgens de staatssecretaris omdat op deze zorgvorm geen korting is toegepast.  Van Rijn schrijft hierover aan de Kamer: ‘Het kan gaan om onvolkomenheden in de historische verdeling, verzwaring van de zorgzwaartepakketten of andere macrogroei. Door deze onzekerheid ontstond vertraging. Ik heb daarom samen met de VNG geïnventariseerd welke centrumgemeenten tegen dergelijke problemen

3
52

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Veel nog niet ingevulde ‘nadere regels’! Juist over die zaken die er voor de client toe doen! En uiteraard is de lokale overheid alleen per mail bereikbaar voor vragen, loopt de communicatie vast in onduidelijkheid en zijn vooral mensen die 24 uurs mantelzorg hebben, nog in het ongewisse hoe ze die kunnen betalen van dat marginale of nog onbekende pgb.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.