Nog geen beschermd wonen in helft van gemeenten

Van de 43 zogenoemde centrumgemeenten die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van beschermd wonen in de nieuwe Wmo, heeft ruim de helft de inkoop nog niet formeel afgerond. Deze gemeenten doen dat deze of komende weken. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage van het ministerie van VWS die maandag verscheen.
Nog geen beschermd wonen in helft van gemeenten
Foto: ANP Martijn Beekman

De meest genoemde reden die de centrumgemeenten geven voor de vertraging is dat de analyse van de cijfers complex is. Het volledig zicht krijgen op de doelgroep is lang niet eenvoudig. Bovendien stelt een aantal centrumgemeenten dat het budget voor beschermd wonen niet toereikend lijkt. Dat is vreemd volgens de staatssecretaris omdat op deze zorgvorm geen korting is toegepast.  Van Rijn schrijft hierover aan de Kamer: ‘Het kan gaan om onvolkomenheden in de historische verdeling, verzwaring van de zorgzwaartepakketten of andere macrogroei. Door deze onzekerheid ontstond vertraging. Ik heb daarom samen met de VNG geïnventariseerd welke centrumgemeenten tegen dergelijke problemen

3
41

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.