Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noord-Nederland voorbeeldregio healthy ageing

Mark van Dorresteijn
Noord-Nederland is door de Europese Commissie in Brussel uitgeroepen tot voorbeeldregio op het gebied van active & healthy ageing. Volgens de Europese Commissie vormt Noord-Nederland, met Schotland en Andalusië de top op dit gebied in Europa.
Noord-Nederland voorbeeldregio healthy ageing
Foto: NHL

Healthy ageing is een verzamelnaam voor alle onderzoeksactiviteiten en bedrijvigheid die bijdragen aan gezond ouder worden. In het Noorden wordt rond dit thema veel onderzoek gedaan door onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, het UMC Groningen en de Hanzehogeschool.

Erkenning

Volgens Ko Henneman, directeur Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland, zorgt de Europese erkenning ervoor dat bedrijven die zich met Healthy Ageing bezighouden, makkelijker naar het Noorden zullen komen. Ook is er meer kans op Europese subsidies. Volgens Henneman is het Noorden nu de vierde regio in Nederland met een onderscheidend specialisme. ‘Tot dusver was er al de Brainport rond Eindhoven, de Mainport bij Schiphol en de Greenport in de land- en tuinbouwgebieden. Daar is nu het Noorden bij gekomen als Healthy Ageing regio’, zegt hij.

Healthy ageing projecten

Twee concrete voorbeelden van healthy ageing die indruk hebben gemaakt in Brussel zijn het Groningen Active Living Model (GALM) en EurSafety Health-net. Met deze twee projecten scoorde Noord-Nederland twee keer drie sterren, de hoogste score. In het project GALM worden ouderen op nieuwe manieren, bijvoorbeeld met spelletjes, gemotiveerd om te blijven bewegen. Daardoor wordt de kans op ziektes en obesitas verkleind en kunnen ze langer thuis blijven wonen. EurSafety Health-net richt zich op de veiligheid van patiënten in het ziekenhuis en het voorkomen van infecties in de Duitse en Nederlandse grensregio’s. Het sterke samenwerkingsverband van 117 ziekenhuizen, 12 revalidatieklinieken en 12 regionale laboratoria heeft ervoor gezorgd dat het aantal infecties in de Nederlands-Duitse grensregio is teruggedrongen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.