Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF pleit voor persoonlijk epd

Mark van Dorresteijn
Patiëntenfederatie NPCF wil dat elke patiënt een persoonlijk gezondheidsdossier (pgd) krijgt. De NPCF presenteerde het idee op het DigitaleZorgEvent.
NPCF pleit voor persoonlijk epd
Foto: Stock Xchng

In het pgd kunnen patiënten hun medische gegevens inzien, bepalen met wie ze gegevens delen, aanvullende informatie aanleveren aan hun arts en bijvoorbeeld een dagboek bijhouden van klachten. Ook moet het hiermee mogelijk worden om medische apps te koppelen aan het pgd.

Inzage

De NPCF vindt het vreemd dat patiënten nog altijd geen elektronische inzage hebben in hun eigen dossier. ‘Vreemd, het zijn toch de gegevens van patiënten zelf? Zij horen daar inzage in te hebben. Een pgd is meer dan dat, maar het vormt wel een essentieel onderdeel ervan’, zegt Wilna Wind, directeur NPCF. ‘Gelukkig zien steeds meer initiatieven het levenslicht. Deze zijn echter vaak versnipperd en te wisselend van kwaliteit.’

Gereedschapskist

‘Als het aan ons ligt, krijgen patiënten altijd de mogelijkheid om regisseur te zijn van hun eigen zorg en behandeling. Zij zijn dan niet langer uitsluitend afhankelijk van zorgverleners voor de toegang tot de eigen medische gegevens’, aldus Wind. ‘Het pgd stelt patiënten beter in staat om geïnformeerd en betrokken te zijn bij zorgprocessen. Wij zien een pgd als een middel om patiënten meer zelfregie te kunnen geven.’ Het pgd is veel meer dan een kijkdoos om naar je eigen medische gegevens te kijken, stelt Wind. ‘Het is bedoeld als een gereedschapskist die door patiënt én (als de patiënt dat wil) de zorgverlener gebruikt wordt in de behandeling.’

NIA

In de Nationale Implementatie Agenda (NIA) e-health van artsenfederatie KNMG, Zorgverzekeraars Nederland en de NPCF is het pgd benoemd als een van de speerpunten voor de komende jaren. Samenwerking tussen patiënten, zorgverleners en verzekeraars is noodzakelijk om belangrijke randvoorwaarden, zoals standaardisatie, te realiseren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.