Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVvH: ‘Strengere eisen voor complexe operaties’

Mark van Dorresteijn
Patiënten kunnen binnenkort in minder ziekenhuizen terecht voor ingewikkelde operaties die niet zo vaak voorkomen. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) komt met strengere kwaliteitseisen voor ziekenhuizen en chirurgen.
NVvH: 'Strengere eisen voor complexe operaties'

Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld operaties aan bloedvaten en overgewichtoperaties een minimaal aantal keren per jaar uitvoeren om ze te mogen blijven doen. Het is de derde set kwaliteitsnormen waar de NVvH nu mee komt. In januari bracht de NVvH de eerste set uit.

Specialiseren

Niet alleen de hoeveelheid kankeroperaties die ziekenhuizen uitvoeren is genormeerd, ook zijn er kwaliteitseisen opgesteld voor apparatuur en het behandelteam. Hoogleraar oncologische zorg en bestuurslid van de NVvH Rob Tollenaar bevestigt op Radio1 het doorslaggevende belang van de volumenorm. “Er zullen ziekenhuizen afvallen omdat ze bepaalde ingrepen te weinig doen.” Hij denkt niet dat dit betekent dat er ziekenhuizen moeten sluiten. “Er kan een stapeleffect optreden als je moet stoppen met een aantal operaties. Je kunt je heel goed specialiseren in minder ingewikkelde operaties. Het kan zijn dat we op de lange termijn naar minder ziekenhuizen toe gaan.” Ook Achmea-directievoorzitter divisie Zorg en Gezondheid Roelof Konterman vindt niet dat er te veel ziekenhuizen zijn: “Ziekenhuizen kunnen niet alles blijven doen wat ze doen. Het aantal plaatsen waar ziekenhuiszorg wordt geboden, is prima. Complexe zorg kan op minder locaties.”

Lat steeds hoger

De ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd om te werken volgens de NVvH-normen. Konterman: “Wij zullen coulant zijn met ziekenhuizen die de norm net niet halen maar kunnen aantonen dat zij groeien. Ziekenhuizen die de norm niet halen en waarvan de operatieaantallen teruglopen, zullen wij niet meer contracteren.” Konterman zegt dat hij uiteindelijk toe wil naar kwaliteitsnormen voor alle ziekenhuisbehandelingen. Hij vindt het voor de kwaliteit nodig dat de normen verder worden aangescherpt. Konterman: “Wij willen de lat steeds hoger leggen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Chirurgen stellen volumenormen voor kankerbehandelingen

IGZ wil normen voor specialisten in 2011

Kwaliteitsnormen moeten behandeling blaaskanker verbeteren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Inderdaad op zich goed streven om kwaliteit te verhogen. Gegeven de huidige rem op productiegroei zullen zorgverzekeraars wel budgetten over moeten hevelen van de ziekenhuizen die met de complexe behandeling stoppen naar de ziekenhuizen die de complexe operaties nog wel uitvoeren en door concentratie meer patienten moeten bedienen. Het overgehevelde budget kan gekort worden voor evt. schaalvoordelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Op zich een positief streven maar de focus op de kwantitatieve drempel van minimum aantal vereiste operaties om deze uit te mogen blijven voeren brengt wel het risico met zich mee dat opgebouwde expertise en kennis rondom complexe operaties bij ziekenhuizen die de norm net niet of niet meer halen verloren kan gaan.Dit moet hoe dan ook voorkomen worden. Kennis en expertise behouden en delen is een belangrijk fundament voor en gelijkwaardige kwaliteit van behandelingen en operaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.