Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NVZ rectificeert sterftecijfers dagopnamen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft vijf ziekenhuizen per abuis benadeeld bij de vermelding van de ruwe sterftecijfers wegens onduidelijkheden in de vraagstelling. Inmiddels zijn de cijfers aangepast en heeft de NVZ excuses aangeboden.
NVZ rectificeert sterftecijfers dagopnamen

Het gaat om een te groot aantal sterfgevallen tijdens dagopnamen, de zogeheten ‘dagmortaliteit’.

Geen spoed

De vijf ziekenhuizen hadden ten onrechte het aantal sterfgevallen op de spoedeisende hulp meegeteld in het totale sterftecijfer tijdens dagopnamen. Navraag van Zorgvisie bij één van de ziekenhuizen, het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal, leidde tot een correctie van de cijfers. De NVZ publiceerde de ruwe sterftecijfers op 15 juli.

Aangepast

Het Refaja ging van elf overlijdensgevallen tijdens dagopnamen naar nul. Naar aanleiding hiervan, heeft de NVZ ook de cijfers van de andere vier ziekenhuizen onder de loep genomen. In de huidige versie van de lijst, zijn ook deze aantallen naar nul bijgesteld. Naast het Refaja ziekenhuis, gaat het om het HagaZiekenhuis in Den Haag, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer.

Geconfronteerd

De ziekenhuizen hadden de vraagstelling, op basis waarvan zij de cijfers aan de NVZ moesten aanleveren, verkeerd geïnterpreteerd. Er werd gevraagd naar dagopnamen en niet naar ‘geplande dagopnamen’, zoals was bedoeld. Hoofd marketing, kwaliteit en communicatie van het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer Astrid Meijer: “Het hangt maar net ervan af welke gegevens je gebruikt. Een dagopname-declaratie is niet hetzelfde als een dagopname. In het eerste geval, kan het zowel om een dagopname gaan als om een bezoek aan de spoedeisende hulp.” Meijer vindt het jammer dat het zo is gelopen: “Wij werden geconfronteerd met de publicatie. De NVZ had de cijfers vooraf niet ter controle aan ons voorgelegd. Vervolgens is iedereen bovenop die cijfers gedoken.”

Eenmalig

NVZ-woordvoerder Lara ten Bosch: “We willen te allen tijde heel zorgvuldig zijn. De cijfers zijn uit en te na gecheckt, dit is er helaas ingeslopen. Maar het is niet iets groots, het gaat hier maar om een subrubriekje. De cijfers waar het om draait, betreffen de klinische opnamen.” Ten Bosch legt uit dat de publicatie van deze ruwe cijfers eenmalig was. Volgend jaar hopen de ziekenhuizen gecorrigeerde cijfers bekend te maken. Het totaalcijfer van een ziekenhuis is dan de verwachte sterfte, afgezet tegen de werkelijke sterfte. Dit gaat dan alleen over de klinische opnamen, de dagopnamen zijn daarbij niet inbegrepen.

Ongerust

Meijer waarschuwt voor het ‘publiceren om het publiceren’. “Sterftecijfers verzamelen is prima, maar zolang we ze nog niet goed kunnen interpreteren is het beter dat ze uitsluitend zichtbaar zijn voor de ziekenhuizen. Voor patiënten is deze informatie verwarrend en het maakt hen onnodig ongerust.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Sterftecijferbrij

Grote variatie in sterftecijfers ziekenhuizen

Ruwe sterftecijfers doen ziekenhuizen weinig

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Sinds jaar en dag hameren we op “Eenheid van Taal” als voorwaarde voor informatie-uitwisseling. Zelfs bij een voor iedereen evident gevoelig onderwerp als sterftecijfers per ziekenhuis sluipen er fouten in de berichtgeving. Niet publiceren is natuurlijk geen optie; publiceren is een kwaliteitseis! Gaan we dat ook doen met de onvermijdelijke missers bij het gebruik van het EPD?

  2. Lees alle reacties
  3. Het is wel iets groots, mevrouw Ten Bosch, anders zouden excuses niet zo openbaar gemaakt zijn en zou er niet zoveel publiciteit zijn. Ieder die zijn verstand kan gebruiken weet dat het essentieel voor de beoordeling van de cijfers of het geplande dagopnamen waren of niet, en als zo’n blunder er in is “geslopen” dan is dat gewoon een bewijs voor de structurele intellectuele armoede van de bureaucraten en managers wier grootste zorg het is om modieus speelgoed voor zichzelf (zoals prestatie-indicatoren) te bedenken waarmee ze dan net kunnen doen alsof ze de hele dag iets nuttigs uitvoeren, en voor het falende toezicht op hen. Laten we die 30 miljard bezuinigen door ze allemaal in verpleeghuizen te werk te stellen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.