NZa blundert met informatiebeveiliging

Interne klokkenluider Arthur Gotlieb waarschuwde voor structurele en grootschalige schendingen van de veiligheid van informatie. Vertrouwelijke informatie, mailwisselingen en illegale bestanden stonden openbaar voor alle medewerkers op het computernetwerk van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit meldt NRC Handelsblad dat in het bezit is van het dossier van de voormalige senior beleidsmedewerker van de NZa. Gotlieb pleegde zelfmoord nadat hij het dossier inclusief bezwaarschrift had ingeleverd bij de leiding.
NZa blundert met informatiebeveiliging

In de casus gaat het om circa 300 gigabyte aan documenten zonder beveiliging, waaronder patiëntendossiers, juridische stukken en kopieën van bankpassen met pincodes. Het dossier van Gotlieb laat zien dat zelfs uitzend- en vakantiekrachten toegang hadden tot alle gevoelige informatie op de beveiligde schijf. Zij konden ook bij de speciale mappen die bestemd waren voor de directie. Op het interne netwerk van de NZa stonden ook illegaal verkregen speelfilms en meer dan 2.000 niet-rechtenvrije e-boeken. De NZa zegt maatregelen te hebben genomen om de informatie beter te beveiligen. ‘Het is niet goed gegaan en valt niet goed te praten. Ik

9
61

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.