Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ombudsman kraakt invoering trekkingsrecht pgb

Bij de invoering van het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget (pgb) zijn de belangen van kwetsbare burgers en van zorgverleners uit het oog verloren. Dit concludeert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport 'Pgb-trekkingsrecht en de (niet)lerende overheid'.
Ombudsman kraakt invoering trekkingsrecht pgb
Foto: ANP - Roos Koole

Ombudsman Reinier van Zutphen wil dat er op korte termijn lering wordt getrokken uit het rapport, zodat de overgang naar de nieuwe situatie per 1 januari 2016 wel goed verloopt. Per die datum moeten budgethouders geherindiceerd worden en verstrijkt het zogenaamde overgangsjaar.

Samenwerking

Het rapport ‘Pgb-trekkingsrecht en de (niet)lerende overheid’ laat onder meer zien met welke problemen burgers werden geconfronteerd toen op 1 januari 2015 het pgb-trekkingsrecht werd ingevoerd, wat de oorzaken waren en hoe instanties op die problemen reageerden. Voor de ombudsman was daarbij een relevante vraag hoe er bij een volgende vergelijkbare transitie voor gezorgd kan worden dat er voldoende oog is voor het belang van de burger. Hij heeft hiertoe aandachtspunten geformuleerd. Deze zijn: grondige voorbereiding en goede samenwerking met ketenpartners, adequate informatieverstrekking, een gebruiksvriendelijk systeem, continuïteit van betalingen, een adequate respons en oplossing van individuele problemen. Op al deze punten is de overheid bij de invoering van het pgb-trekkingsrecht tekortgeschoten. ‘Het is nu aan de staatsecretaris om de regie te nemen, de aandachtspunten toe te passen en samen met de ketenpartners de overgang naar de nieuwe situatie per 1 januari 2016 wel goed te laten verlopen.’

Geen lering

Van Zutphen vervolgt: ‘Dit is niet de eerste keer dat een ingrijpende stelselwijziging gepaard is gegaan met veel problemen voor de burger, kijk maar naar Toeslagen en de invoering van het één-bankrekeningnummer.’Er lijkt geen lering te worden getrokken uit eerder gemaakte fouten. En het is de burger die hiervoor uiteindelijk de rekening betaalt.’

Van Rijn

Verantwoordelijk staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) zegt in een reactie op het rapport van de Nationale ombudsman dat er evident lessen moeten worden getrokken en dat hij zijn ervaringen interdepartementaal gaat delen.

Persoonsgebonden budget


Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.